Dostupni linkovi

Za Srbiju (ni)je kasno da promeni rezoluciju


Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Za kratko vreme Srbija je prešla put od konfrontacije do saradnje sa Vašingtonom i Briselom oko teksta svoje rezolucije u UN-u o Kosovu. Najviši funkcioneri u Beogradu izrazili su spremnost da izmene postojeću rezoluciju i ponude kompromisno rešenje, uoči sednice SB UN koja je najavljena za 9. septembar 2010. godine.

Vlasti u Beogradu spremni su da smekšaju rezoluciju o Kosovu koju je podnela Ujedinjenim nacijama i ponude kompromisno rešenje, u dogovoru sa evropskim parterima i SAD, rekao je za RSE Dragoljub Mićunović predsednik Političkog saveta DS-a.

„Očigledno će doći do njene izmene. Da li će ona biti menjana saglasnošću ili donošenja nove ili će što je najverovatnije nekim amandmanima da se nađe neki zajednički jezik, ako je tu nešto sporno da se to na drugi način izrazi. Tako da verujem da sada ovi dani do početka Generalne skupštine da će biti u duhu traženja kompromisnih rešenja i saradnje”, uveren je Mićunović

Spremnost Beograda da omekša rezoluciju o Kosovu koju je podnela Ujedinjenim nacijama, rezultat je procene kojom želi da izbegne nove konfrontacije sa Zapadom. Međutim, prostor za obostrano rešenje može da optereti i stav Srbije da u definisanju rezolucije o Kosovu neće ići ispod crvene linije, odnosno, ispod nacionalnih interesa, kaže Mićunović.

„Crvena linija se odnosi pre svega na to da mi nećemo priznati Kosovo, to je sasvim sigurno. Mislim da Beograd želi da ni u kom slučaju dođe do prekida komunikacije ili zahlađenja odnosa sa EU i SAD. Gledaćemo da nađemo formulacije koje nas neće na bilo koji način oštetiti u tom smislu dostojanstva državnog, a da istovremeno ne zatvorimo vrata evropskim integracijama”, podvlači Dragoljub Mićinović.

Spoljnopolitički analitičar Vatroslav Vekarić za program RSE kaže da ovakav stav Beograda dosta pozitivno pokazuje evoluciju ka realističnosti koja je sada više nego neophodna.

„Dakle, spremnost da se uradi sve da se ne pogoršaju bitno odnosi sa EU i SAD je nešto što sigurno treba pozdraviti i što pokazuje da ipak postoji svest među donosiocima odluka ovde kod nas, te da bi sve suprotno izazvalo nesagledivo teške posledice za ono što se proklamuje kao zvanična politika, a pre svega – intergracija u EU“, objašnjava Vekarić.

Kozmetičke promene

Koliko je zapravo realno očekivati da Beograd u kratkom vremenskom roku, opterećen i ograničen sopstevnim političkim stvavom o nezavisnosti Kosova izmeni pripremljenu rezoluciju. Diplomatski kontakti evropskih zvaničnika protekle nedelje u Beogradu upućuju na izvesnost takvog rešenja, a u Beograd u utorak stiže i britanski šef diplomatije William Hage.

Međutim, postoje i oni koji ne očekuju mnogo od zakasnele spremnosti Srbije da treba sarađivati, a ne konfrontirati se sa evropskim partnerima oko rezolucije o Kosovu.

“Činjenica je da je Beograd, konačno, na najvišem nivou uvideo da taj put konfrontacije sa EU i SAD ničemu ne vodi. Ipak, mislim da je potez u ovom trenutku – odlasci i konsultacije u Briselu - okasneo jer su se ovdašnji političari obavezali u međuvremenu i mnogo puta ponovili da neće menjati rezoluciju, njenu suštinu”, kaže spoljnopolitički komentator lista “Politika" Boško Jakšić.

Primećujući da naknadno ipak stižu glasovi o promeni rezolucije Jakšić ne veruju da je moguće očekivati drastičnu izmenu teksta.

“Drugim rečima, može da dođe samo do nekih kozmetičkih promena tako da taj gest dobre volje, da se sad konsultujemo sa partnerima koje smo prethodno na diplomatski način odbacili, plašim se da neće doneti rezultat i da će Srbija pred Generalnu skupštinu UN nastupiti na onaj način na koji je ona to sebi organizovala u vreme kada je poslala rezoluciju – bez konsultacija s Briselom“, zaključuje u razgovoru za RSE Jakšić.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i ovi tekstovi
Rezolucija o Kosovu podelila vladajuću koaliciju
Srpska rezolucija o Kosovu usporiće evrointegracije
Beograd rizikuje sukob sa EU oko rezolucije o Kosovu

Predlog rezolucije Generalnoj skupštini UN-a o Kosovu

Integralni tekst prvobitnog Predloga rezolucije Generalnoj skupštini UN-a

"Generalna skupština, rukovođena principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, imajući u vidu svoje funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija, podsećajući na svoju Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008, svesna da nije postignut dogovor između strana o posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije, vodeći računa o činjenici da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja,

1. prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. godine o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom,

2. poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu,

3. odlučuje da uključi u privremeni dnevni red 66. zasedanja tačku pod nazivom: "Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".
XS
SM
MD
LG