Dostupni linkovi

Denić: Uključiti što više Roma u institucije sistema


Slavica Denić, foto:Večernje novosti
Slavica Denić, foto:Večernje novosti
Slavica Denić prva je Romkinja koja je postavljena na visoku državnu funkciju u Srbiji.

Ova tridesettrogodišnjakinja je profesor filozofije, a do imenovanja na mesto državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava bila je novinar u Romskoj redakciji Televizije Vojvodina.

U prvom radnom danu na novom radnom mestu, Slavica Denić u intervju za naš radio kaže da će odgovorno raditi na tome da se što više Roma uključi u institucije sistema.

Denić: Smatram da je, pogotovu što sam prva Romkinja na ovakvoj funkciji, moja odgovornost veoma velika. Potez vlasti da me imenuje za državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava govori o tome da je država spremna da pomogne Romima i da je spremna na dijalog sa romskom zajednicom. Jer problem Roma se ne može rešavati bez njihovih obrazovanih i stručnih predstavnika u institucijama. To je osnovna stvar, jer problem Roma ne može rešavati neko drugi.

RSE: Koliko ima Roma u Srbiji i koji su njihovi najveći problemi?

Denić:
Prema poslednjem popisu iz 2002. godine ima ih 108.000. Međutim, još onda se znalo da ih je mnogo više, a neki pokazatelji pokazuju da ih ima čak tri do četiri puta više. Njihov broj se kreće i do 500.000. Najveći problemi Roma u Srbiji su oblastima obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja i stanovanja.

RSE: Da li su Romi u Srbiji diskriminisani, i da li ste Vi lično nekada bili žrtva diskriminacije?

Denić: Ja zaista nikada nisam bila žrtva diskriminacije, to ću vam reći vrlo otvoreno. I mogu da kažem da su mi na mom životnom putu do ovog mesta na kom sada radim moje komšije, prijatelji, nastavnici i profesori uvek bili podrška. Međutim, evidentno je da diskriminacija prema Romima postoji. I prema svim istraživanjima ona je naveća upravo prema Romima. U anketama je bilo i pitanje, recimo, ,Kako bi regovali da vam se sin oženi Romkinjom, ili da vam Rom bude šef na poslu?’. Reakcije ispitanih bile su vrlo negativne i pokazale su da predrasude i stereotipi o Romima i danas postoje. Jasno je da se one nikako ne mogu smanjiti ili iskoreniti dok se ne popravi socijalni, ekonomski i pre svega obrazovni status Roma. To je ono što je ključno.

RSE: Da li uskoro možemo da očekujemo da još neko od Roma bude na značajnom mestu u državi? Da neko od Roma možda postane ministar ili premijer?

Denić: Pa ja ne mogu da govorim u ime ostalih ministarstva ili Vlade Srbije... Ali romska populacija će se svakako truditi da iskoristi šanse koje joj država pruža afirmativnim merama. Dakle, da stvori određenu masu intelektualne elite koja će biti spremna da prihvati odgovornost za sudbinu svog kolektiviteta.
XS
SM
MD
LG