Dostupni linkovi

Srbija opet blokira robu, Priština poziva na primernu sporazuma


Kamioni na prelazu Merdare - ilustracija
Srbija je u utorak vratila prva tri kamiona sa komercijalnom robom koja su u ponedeljak uveče preko graničnog prelaza "Dheu i Bardh" (Bela Zemlja) kod Gnjilana ušla na teritoriju Srbije. Ovo je za RSE potvrdila Mimoza Kusari-Lila, ministarka trgovine.

„Kamioni iz Srbije su vraćeni uz obrazloženje da nisu posedovali dokumente srpskih paralelnih institucija na Kosovu. Njima je sinoć bilo dopušteno da sa dokumentima kosovskih carina uđu na teritoriju Srbije, dok danas kada su doneli odluku da ih vrate, kazali su da oni ne poseduju dokumenta srpskih paralelnih struktura, a takav potez predstavlja kršenje sporazuma u Briselu“, kazala je ona.

I Carina Kosova u saopštenju za novinare navela da srbijanski carinici nisu dozvolili izvoz kosovskih proizvoda u Srbiju.

U saopštenju se još dodaje da je "dokumentacija kosovskih izvoznika bila u skladu sa standardnom dokumentacijom koja se upotrebljava za izvoz i da je u skladu sa predviđenim pravilima CEFTE, na kojoj se zasniva i Sporazum o priznavanju carinskih pečata koji je postignut u Briselu".

Kosovo upozorava na reciprocitet

Jedna od kosovskih kompanija koja izvozi robu u Srbiju je i Fabrika cementa, Sharrcem, iz Elezovog Hana. Menadžer prodaje u ovoj kompaniji, Naxhid Raka, kazao nam je međutim da ova kompanija izvozi robu sa dokumentima UNMIK-a.

"Izvozimo robu sa starim dokumentima, nema ničega novog. Nema nikakvih pomaka oko novog sporazuma. Juče je izvezena robe putem kompanije koja je registrovna u UNMIK-u. Tako da je izvoz obavljen na osnovu starih procedura. Sa novim procedurama još uvek nismo počeli”, kazao je Raka.
Mimoza Kusari-Lila

Međutim, zamenica premijera i ministarka trgovine Kusari-Lila, kaže da “ne postoje UNMIK-ova dokumenta, već samo dokumenta Carine Kosova". Ona je takođe dodala da je važno da obe strane rade na sprovođenju postignutog sporazuma kako ne bi ponovo došlo do uvođenja reciprociteta.

„Mi ćemo koordinisati korake sa akterima i ostalima kako bismo videli kakve su šanse da se sprovodi postignut sporazum, u suprotnom, ukoliko srpska strana ne radi na sprovođenju, ovaj sporazum se ne može jednostrano implementirati samo od kosovske strane, koja će potom biti primorana da ponovo uvede reciprocitet“, kazala je Kusari-Lila.

Shkelzen Osmani, šef carine na Merdarima, kaže da broj pošiljki iz Srbije na Kosovo je i dalje visok.

"Od kako su uklonjene recipročne mere, na Kosovo je do sad ušlo 264 kamiona. U pitanju je uglavnom građevinski materijal, žitarice, soja, voda, plastični proizvodi, boje, katalizatori i slično", kazao je Osmani.
XS
SM
MD
LG