Dostupni linkovi

Desničari i policijski sindikat traže zabranu Parade ponosa


Sukob policije i protivnika Parade ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Video: Sukob policije i protivnika Parade ponosa, oktobar 2010

Ognjen Zorić

Stotine povređenih, srča po ulicama Beograda, izmešan miris dima i suzavca… kratak je opis 10. oktobra prošle godine i celodnevne ulične borbe 5600 policajaca sa više od 6000 huligana koji su pokušavali da spreče Paradu ponosa.

Desničarske organizacije prete i ove godine. Zidovi su ispisani grafitima mržnje i porukama poput: “Čekamo vas”. Uz pokrete “Obraz” i “1389.”, koje otvoreno pozivaju na linč, “Dveri” se u javnim nastupima navodno zalažu za nenasilje, ali i dalje šalju jasnu poruku da Parade ne treba da bude, jer se, kako tvrde, kosi sa tradicionalnim vrednostima.

Reakcija države na zajednički nastup dela policije sa pokretom koji okuplja ekstremne desničare, do sada je izostala, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, na naše pitanje o toj saradnji, uzvratio pitanjem:

“Pa jel’ ta organizacija zabranjena? Ja nisam ni znao da će biti sastanka, niti je moje da upravljam radom sindikata. Sindikat je organizacija za sebe”

Policijski sindikat Srbije i pokret "Dveri", saopštili su da bi održavanje Parade nepotrebno ugrozilo javni red i mir i izložilo opasnosti živote građana i policajaca.

Dodaje se i da je trenutak u kome se skup održava, opterećen ugroženošću Srba na Kosovu, bezbednosnim rizicima u drugim oblasti Srbije, teškom socijalno-ekonomskom situacijom i političkom nestabilnošću u zemlji.

Deo javnosti je, više od poruke, ostao šokiran usled zajedničkog potpisa onih koji učesnike skupa treba da štite i onih koji im kontinuirano prete. Zbog toga aktivista organizacije Gej - strejt alijansa, Lazar Pavlović, smatra da država ne sme da ćuti.

Fotogalerija: Parada ponosa u Beogradu, 10. oktobar 2010.

„Svako nereagovanje bilo bi pre svega skandalozno i pokazalo bi da državne institucije ne sprovode Ustav, već da to puštaju da čini jedna desničarska, ekstremistička organizacija. Dobro je poznato da su Dveri prošle godine imale antikampanju protiv Prajda, organizovale porodičnu šetnju koja je poslužila upravo da se okupe brojni ekstremisti i nasilnici, koji su tog dana šetali ulicama, a sutradan napadali policiju, državne institucije, političke partije, sedišta nacionalnih medija i tako dalje. Dakle, ti ljudi, ne da licemerno pozivaju na nenasilje, već ga upravo i podstiču tim svojim dejstvovanjima. U tom smislu je bilo kakvo zajedničko delovanje, saopštenje, sedenje na konferenciji za medije jednog policijskog sindikata nedopustivo i zapravo ukazuje na slabost državnih institucija”, smatra Pavlović.

Zaštititi pravo na razločitost

Umesto osude, od ministra Ivice Dačića je stigao stav da bi za policiju, sa aspekta bezbednosti, bolje bilo da se Parada ni ne održi.

“Ali, pošto je u pitanju politički događaj od značaja za našu zemlju, a mislim da treba reći i istinu da su Evropska komisija i Evropski parlament uputili pisma, i meni, da će veoma pažljivo gledati na to kako će se odvijati pripreme i kako će biti održana ova Parada… Prema tome, za sada mi, kao
Ministar Dačić kaže da su iz Brisela i Strazbura stigla pisma o tome kako će se pažljivo pratiti sve oko Parade ponosa.
policija, nismo dobili nikakve instrukcije od državnog rukovodstva o tome da li ovaj događaj treba da se održi ili ne i onda je potpuno razumljivo da sindikati imaju svoje stavove”, rekao je Dačić.

Policijski sindikat Srbije se i pre nastupa sa “Dveri” javno oglašavao porukama da bi Paradu ponosa trebalo zabraniti, a isti zahtev upućivao i Nezavisni sindikat policije. Sindikati su, podsetimo, u više navrata i uslovaljavali pružanje zaštite učesnicima tog skupa čije je održavanje u Srbiji visokorizično, poboljšanjem njihovog materijalnog statusa.

Neizvesnost da li će i kako deo policije odreagovati u nedelju 2. oktobra i zajednički nastup jednog sindikata sa jednom političkom partijom proisteklom iz pokreta koji okuplja desničare, uliva dodatnu nesigurnost u već napetu situaciju, smatra
Stevan Filipović
reditelj Stevan Filipović, čiji se film “Šišanje” bavi tesnim vezama političara i eksktremnih grupa.

“Jedna stvar je to da se policija otvoreno stavlja uz jednu političku grupaciju, a kao što znamo, nije posao policije da tumači Ustav, već da štiti Ustavom zagarantovana prava građana. Tako da ovo otvara jedno potpuno novo polje… Mislim da je to jedan dosta veliki problem i ne znam ni koliko je to saopštenje uopšte Ustavno. Sa druge strane, nije MUP poslao saopštenje već sindikat, pa je verovatno sa te strane drugačija situacija jer oni kao ne govore u ime policije nego sindikata. Međutim, to se nekako uvek čita na takav način i šalje takvu poruku, praktično poruku da oni, u tom slučaju, ne bi želeli da štite Ustavom garantovana prava građana”, kaže Filipović.

Sa zahtevima za sprečavanje Parade ponosa, stižu i apeli za njeno održavanje. Poslednja u dugačkom nizu onih koji smatraju da se taj skup mora održati je jedna od najpoznatijih glumica sa prostora bivše SFRJ, Mira Furlan.

“Ono što nam svima treba, bez obzira ko smo i kojoj grupi, manjinskoj ili većinskoj pripadamo, jeste zaštita prava na različitost. Parada je korak na putu do društva u kojem će sve razlike biti ne samo tolerisane, već poštovane i prihvaćene”, navodi se u pismu podrške ove umetnice koja danas živi u Americi.
XS
SM
MD
LG