Dostupni linkovi

Na "Šišanju" bilo samo osam poslanika


"Šišanje"
"Šišanje"
Projekciji filma Šišanje, koji govori o nasilju ekstremističkih grupa, a
koja je u Beogradu upriličena samo za poslanike Skupštine Srbije, odazvalo se svega njih osmoro, računajući tu i predsednicu Slavicu Đukić Dejanović.

Tako je, za razliku od njihovih kolega iz Velike Britanije, gde će na poziv Londona film biti prikazan u februaru, ideja da se na domaćem terenu ukaže na jedan od najozbiljnijih problema srpskog društva propala u najavi.

Od 250 poslanika republičkog parlamenta koji su dobili karte, dolazak je, prema rečima izvršne producentkinje filma, Nataše Vranješ, potvrdilo njih tridesetoro, da bi se broj sveo na ukupno sedam poslanika Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Partije ujedinjenih penzionera.

„G17 plus je bio izričit da neće da dođe zato što nema vremena. Nikakva potvrda nije stigla iz poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije“
, kaže Vranješ.

Ideja ekipe filma, koji na brutalan i realističan način prikazuje nasilje navijačnih i neonacističkih grupa, ali i put kojim ih sistem zloupotrebljava, bila je da na članove srpskog parlamenta deluju vaspitno i da ih podstaknu da urade nešto po pitanju rešavanja ovog problema.

Iako je učestvovala u organizaciji projekcije, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, stigla je sa pola sata zakašnjenja, i pokušala je da opravda odsustvo svojih kolega.

„Obzirom da danas nije bio radni dan u parlamentu, ne branim ih, ali oni poslanici koji nisu u Beogradu verovatno zbog vremena i zbog svega nisu mogli da dođu. Da li njihov nedolazak pokazuje njihov stav o desničarskim organizacijama? To bismo morali malo sa njima da razgovaramo šta su oni to večeras radili. Možda je to čak otpor na kolektivno prisustvo projekciji filma, ne bih mogla da kažem da je to siguran parametar, jer kao što vidite večeras nisu bili ni oni koji nisu u desno orjentisanim partijama", navela je Đukić Dejanović.


(Šišanje, full trailer )

Poslanike koji su iskoristili priliku da, u polupraznoj sali, pogledaju najgledaniji srpski film u ovoj godini, ali i film zbog kog je autor bio izložen brojnim pretnjama na početku prikazivanja, nije iznenadio odziv.

Nedolazak članova parlamenta, među kojima je ne mali broj njih nalazio opravdanja za nasilje tokom Parade ponosa, kada je demoliran centar Beograda, govori o volji da se nešto uradi po ovom pitanju, kaže poslanik
Liberalno demokratske partije Žarko Korać.

“Ja bih voleo da se neko prepozna u svemu ovome. Ovaj film jeste jedno kucanje da se otvore vrata javnosti, da ona počne da razmišlja o tome jer meni se čini da ovih grupa ima sve više. Mi živimo u društvu u kome
"U filmu čak i predstavnici vlasti govore o ’ciganima’, ’gancijima’, govore u jednom rasističkom žargonu koji je karakterističan za naše društvo", kaže Žarko Korać
prag nasilja sve više pada. Ono što je zanimljivo, u filmu čak i predstavnici vlasti govore o ’ciganima’, ’gancijima’, govore u jednom rasističkom žargonu koji je karakterističan za naše društvo”
, ocenjuje Korać.

Ideja o prikazivanju filma poslanicima rodila se nakon poziva
Srpskog siti kluba iz Londona da projekcija "Šišanja" bude održana u britanskom parlamentu.

Reditelj Stevan Filipović, koji za mesec dana putuje u Englesku, nije imao iluzija da će isto interesovanje pokazati oni na koje se film delom i odnosi.

„Mi smo posle poziva u britanski parlament, što je stvarno fenomenalna vest, rešili da pružimo priliku i našim poslanicima da pogledaju nešto što bi trebalo da ih se tiče. Evo vidimo kako to izgleda u Srbiji. Mnogi od tih ljudi su odgovorni za ovakvu situaciju, tako da nisam imao iluziju da mi njima treba da pričamo nešto što ne znaju. Većina njih verovatno zna sadržaj svakog Insajdera pre nego što izađe, međutim jako je važno da im se stavi do znanja da i mi znamo“
, smatra Filipović.

Glumci, koji su u prethodnim mesecima prikazivanja filma dočekivani ovacijama, stajali su usamljeni u holu biskopa.

“Pa pobogu, žive u ovoj zemlji. Deca im žive u ovoj zemlji.. verovatno. Porodica, prijatelji, valjda ih zanima. Sada ćemo opet čekati sledeći incident da bismo opet postavili pitanje šta ćemo da uradimo po tom pitanju. I opet će svi govoriti kako hitno mora nešto da se uradi i opet se ništa neće uraditi. To već postaje da biva, onako, malo dosadno”
, kaže Dragan Mićanović.

Nakon poslednjeg nasilja u Beogradu i divljanja navijača u Đenovi, Skupština je uz jake polemike, pooštrila Zakon o krivičnom postupku.

Prevencija i zabrana ekstremističkih grupa, ni 14 meseci nakon inicijative Tužilaštva, međutim, nema epilog.

Ustavni sud Srbije proglasio se nadležnim za odlučivanje, jer grupe čija se zabrana traži nisu registrovane.
XS
SM
MD
LG