Dostupni linkovi

Srbija otvara konzulat u Herceg Novom


Boris Tadić i Filip Vujanović u Herceg Novom, 16.03.2011. Foto: Jasna Vukićević
Boris Tadić i Filip Vujanović u Herceg Novom, 16.03.2011. Foto: Jasna Vukićević
Predsjednik Srbije Boris Tadić otvoriće u srijedu, sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, generalni konzulat Srbije u Herceg Novom.

Iako je Srbija još prije skoro godinu dana zvanično najavila otvaranje konzulata u Crnoj Gori, a Predsjednik Srbije Boris Tadić, prošlog ljeta odlučio da to bude u Herceg Novom, generalni konzulat Srbije će svečano biti otvoren danas. Upravo je odabran trenutak, zbog blizine predstojećeg popisa, razlog za ocjene dijela javnosti, da je događaj dobio političku dimenziju i da je stavljen u funkciju animiranja dijela gradjana Crne Gore, da se identifikuju sa srpskom nacijom.

Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić kaže da "svaki grad treba da je srećan, ako dobija "političku instituciju" poput konzulata ili ambasada.

"Ja bih volio da u Novome bude još 10 konzulata, čak i ambasada jer bi time Novi postao politički centar. I svi koji radimo za dobrobit građana želimo da u našim gradovima postoje takve institucije jer to u određenom smislu unaprjeđuje odnose i grad dobija. Svaki grad bi volio da bude glavni grad neke države, provincije jer tada takvi gradovi postaju centri moći i onda se razvija na specifičan način, kulturološki se mijenja sredina i tako da gledajući i na današnji dan na takav način ja ocjenjujem da je otvaranje konzulata pozitivna stvar i volio bih da ovaj ne bude posljednji koji će se u Herceg Novom otvoriti", kaže Mandić.

Generalni konzul biće Marina Jovićević, dosadašnja pomoćnica šefa srpske diplomatije. Inače, Predsjednik Srbije koji bi u srijedu, prema planu, trebalo da posjeti jednu likovnu izložbu, prisustvuje prijemu koji organizuje Grad Herceg Novi, i obiđe Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Nikšiću, odluku o otvaranju generalnog konzulata Srbije u Herceg Novom je objavio tokom posjete Crnoj Gori, jula prošle
godine.

"Srbija je odlučila da ima konzulat u Crnoj Gori, a za to mjesto je odabran Herceg Novi, pa je u tom kontekstu bilo prirodno da u toku moje zvanične posjete Crnoj Gori, dodjem ovdje",
rekao je tada Tadić.

Linija napada na identitet


Odluka Srbije je, međutim, bila iznuđena nakon odbijanja Crne Gore da izađe u susret namjerama Srbije da, pored ambasade, otvori konzulate u još tri crnogorska grada: Bijelom Polju, Nikšiću i Herceg Novom.
Generalni konzulat Srbije u Herceg Novom, 16.03.2011. Foto: Jasna Vukićević
Bivši premijer Milo Đukanović je, u međuvremenu, više puta izjavio da "u Crnoj Gori nijesu potrebna tri konzulata Srbije, jer je mala zemlja, pa je svakom građaninu potrebno samo nekoliko sati da iz bilo kog kraja stigne do najbližeg diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije".

Već je tada dio javnosti, otvaranje srpskih konzulata, doživljavao kao političku akciju Srbije. Hercegnovski skulptor i istoričar umjetnosti Bogdan Musović i sada tako misli.

"Sve je to povezano sa popisom i mislim da je tu manipulacija odavno krenula jer zna se da se oni (Srbija) nikada nijesu pomirili sa tom idejom jer je evo i dan danas čujemo u njihovoj Skupštini da oni i dalje računaju na"srpske zemlje","
smatra on.

"Mislim da je otvaranje konzulata Srbije u Herceg Novom pozitivna stvar, i ne vidim nikakav prostor za politizaciju današnjeg događaja"
, kaže gradonačelnik Novog, i funkcioner prosrpske Socijalističke narodne partije Dejan Mandić.

"Evo normalni smo ljudi pa mi recite kako na nekog čovjeka može da utiče bilo koji bilbord ili konzulat ili bilo kakva druga aktivnost, da to utiče na svijest čovjeka kako će se izjasniti na popisu u nacionalnom smislu, što je i koje i to 15 dana pred popis? Meni su to besmislice i suvišna priča koja se ovih dana otvara u Crnoj Gori,"
kazao je Mandić.

Istoričar umjetnosti Bogdan Musović ipak smatra:

"To je u svakom slučaju na liniji stalnih napada na crnogorsku samobitnost, na crnogorski identitet".
XS
SM
MD
LG