Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još jedna osoba umrla od novog gripa


Foto: Branko Vučković
Pedesettrogodišnji muškarac, koji je bio zaražen virusom A (H1N1), preminuo je sinoć na Infektivnom odjeljenju požarevačke Opšte bolnice i to je 18 žrtva novog gripa u Srbiji.

Direktor ove zdravstvene ustanove Srećko Bosić objasnio je da je riječ pacijentu iz okoline Golupca sa obostranom upalom pluća koji je u poslednjih deset dana bio na aparatu za vještačko disanje.

Prema njegovim riječima, pacijent je primljen na kliniku prije manje od dvije nedjelje, a preminuo je sinoć oko 20.00 časova.

"Na infektivnom odeljenju trenutno se nalazi deset pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi virusom novog gripa, ali je njihovo opšte stanje dobro", rekao je Bosić.

Zaključno sa 27. novembrom u Srbiji je potvrđeno 364 slučaja zaraze novim virusom gripa A (H1N1).

Na bolničkom liječenju nalazi se 464 osobe sa oboljenjima sličnim gripu od kojih je 23 na respiratoru.

Vakcinacija protiv novog gripa počinje sredinom decembra i biće obavljena predviđenom količinom vakcina, po prioritetnim grupama.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da ne postoji nijedan argument protiv vakcinacije, da Srbija ne kasni sa nabavkom vakcine protiv novog gripa i da je vakcina jeftinija u Srbiji nego u Hrvatskoj.

„Po dolasku prve količine vakcina u zemlju, što se može očekivati veoma brzo, krenuće procedura testiranja u nacionalnoj referentnoj laboratoriji, u Agenciji za lekove, i posle obavljenog testiranja započeće vakcinacija. Mislim da u ovom trenutku, zaista, nema nijednog ozbiljnog i razumnog argumenta da se bude protiv vakcinacije. Ja ću se sigurno vakcinisati, članovi Radne grupe, takođe...“

Predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon naglašava da će vakcina biti dovoljno za sve i da je izuzetno jaka preporuka da se svi vakcinišu:

“Zašto? Zato što biramo između bolesti i vakcine, na duži period. Svakako, u jednoj sezoni ne mogu svi oboleti, ali je isto tako poznato, u sklopu epidemijskog procesa da, za osam do deset godina, virus obiđe čitavu populaciju. Vakcinisanjem, praktično, imate zaštićene ljude i na taj način, uopšte, prestaje mogućnost naglog i masovnog oboljevanja.”
XS
SM
MD
LG