Dostupni linkovi

Sledi pad cena nekretnina?


Kompleks "Belville", trenutno najveće gradilište u Srbiji, Foto: Vesna Anđić
Kompleks "Belville", trenutno najveće gradilište u Srbiji, Foto: Vesna Anđić

Usled ekonomske krize, cene nekretnina u Srbiji polako se koriguju. Znatniji pad stručnjaci očekuju u drugoj polovine godine, ali to neće bitnije popraviti sliku jer je ponuda, još uvek, desetostruko manja od potražnje. Kakvo je stanje na tržištu nekretnina u Srbiji?

Više od 70.000 građana, samo u Beogradu, pokušava da kupi neku od nekretnina i time trajno reši svoj problem sa stanovanjem. Tako veliki broj sugeriše da je potražnja znatno veća od ponude jer se u najboljim godinama, kao što je bila 2007., gradilo najviše 7.500 stanova. Stručnjaci procenjuju da će sada izgradnja stati jer banke neće želeti da investiraju u takve poslove. Sa druge strane, banke po sve nepovoljnijim uslovima daju stambene kredite, a to bi moglo dodatno dovesti do pada cena. Koliko je stanje loše govori i podatak da ni Vlada ne želi da subvencioniše kredite za kupovinu stanova.

Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, rekao je da se sada jedino ozbiljno razmatra izgradnja socijalnih stanova, što bi trebalo da pomogne stotinama hiljada ugroženih, kao i neka vrsta subvencija za kupovinu građevinskog materijala domaćih proizvođača:

"Mislimo da ćemo na taj način ohrabriti buduće investicije u građevinu, da ćemo podići nivo stambene gradnje u Srbiji i da ćemo smanjiti cenu kvadrata, ali u ovom trenutku subvencionisanje kupovine stanova, stambenih kredita, nije realno zato što nemamo para za to."

Direktorka Ekonomist media group Biljana Stepanović kaže za RSE da je stanje na tržištu nekretnina najlošije u poslednje tri godine, a posebno u odnosu na prošlu godinu kada su u Srbiju došli veliki svetski ulagači koji su počeli da grade i stanove i poslovne prostore. Ona ističe jedan važan razlog zbog kog veruje da će cene nekretnina padati:

"Činjenica je da investitori moraju da povrate svoj uloženi novac, njima se ne isplati da sede i čekaju kupca u nedogled. To mogu da rade dva-tri meseca, ali posle toga, ukoliko žele da prodaju, povrate svoj novac i nastave sa poslovanjem, oni moraju da prodaju ono što već imaju, a da bi to prodali neminovno moraju da obore cene."

George Bobvos, regionalni direktor korporacije TriGranit, jedne od najvećih Real Estate kompanija u Evropi, kaže za RSE da će u narednom periodu sigurno doći do pada cena:

"Lično očekujem da će u narednih godinu dana doći do ozbiljne korekcije na tržištu, možda čak i do 30 odsto."


Foto: Vesna Anđić
Bobvos dodaje da će zbog krize mnogi započeti projekti u građevinarstvu ostati nedovršeni. On kaže da je Beograd, u oblasti nekretnina, izuzetno skup grad:

"Kada kažem da je Beograd skup, to onda znači da on nije skup samo u poređenju sa ostalim gradovima u regionu centralne i istočne Evrope nego je skup ako se uporedi kvalitet stambenih objekata. Dakle, mislim da kvalitet, koji je generalno prosečan, ili možda i lošiji, i astronomske cene nisu u logičnom odnosu."

I u svetski poznatom Colliers International očekuju pad cena nekretnina. Jovan Jovica Jakovac, direktor u ovoj kompaniji, kaže za RSE da se pravi efekti krize mogu očekivati u drugoj polovini godine, a prvi negativan efekat biće zaustavljanje izgradnje:

"Već sada vidimo da na tržištu nekretnina stanovi gube na vrednosti, da vrednost pada u zavisnosti od dela grada od 10-25 odsto. Ali, to još uvek nije pravi pad cena, to je više korekcija cena jer su u poslednjih dvanaest meseci cene u Srbiji uglavnom porasle zbog ogromne potražnje, a ne zbog kvaliteta stanova, ali i zbog dosta povoljnih kredita koje su banke nudile."

Najpovoljnije stanje u oblasti nekretnina jeste izgradnja shoping centara ili shoping molova, kažu stručnjaci. Kompanija Ocean Atlantic International trenutno gradi najveći tržni cenatr u Novom Sadu, a vlasnici su i jedne luksuzne stambeno-poslovne zgrade u najužem centru Beograda.

Aleksandar Zavišić, regionalni direktor u ovoj komapaniji, kaže za RSE da i u Beogradu i u Srbiji ima razloga investirati u nekretnine. On, za razliku od ostalih sagovornika RSE, tvrdi da cene ne padaju:

"Cene nekretnina ne padaju toliko. Moje lično iskustvo iz projekta stambeno poslovne zgrade koji trenutno realizujemo u centru Beograda jeste da cene ne padaju. Ono što je problematično jeste odluka kupaca da u celoj ovoj situaciji tenzije i panike odluče i potpišu taj kupoprodajni ugovor."

Zavišić kaže da se kupci ne žale na visoke cene. Ali, šta je prava cena? Investitori tvde da je prosečna cena kvadrata stana u Beogradu oko 2000 evra, a u ostalim gradovima Srbije znatno manja. Ministar Oliver Dulić zna i koliko:

"Cena izgradnje 500-600 evra, ali i tržišna cena u nekim gradovima."

Stručnjaci procenjuju da se stanje, uprkos svim merama koje bude preduzimala Vlada ili stvaranje boljih uslova za kreditiranje, neće bitnije poboljšati sve dok se ne uspostavi ravnoteža između ponude i potražnje. George Bobvos:

"Dok je ponuda na jako niskom nivou, a potražnja objektivno dovoljno velika zbog veličine grada ta ravnoteža neće biti postignuta."

XS
SM
MD
LG