Dostupni linkovi

Plate i penzije će biti odmrznute početkom godine


Predstavnici misije MMF-a u Narodnoj banci Srbije, 23. avgust 2010.
Predstavnici misije MMF-a u Narodnoj banci Srbije, 23. avgust 2010.
Delegacije Vlade Srbije i Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završili su u utorak zvanične razgovore, povodom pete revizije tekućeg "stend baj" aranžmana i u sredu će u prepodnevnim časovima održati zajedničku konferenciju za novinare, potvrđeno je u Kabinetu premijera Srbije.

Srbija od Međunarodnog monetarnog fonda može da očekuje pozitivnu ocenu pete revizije aktuelnog stendbaj aranžmana. Ono što ostaje kao konkretan dogovor nakon odlaska MMF-a je,odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija u januaru 2011. godine i to da će na jesen oko milion penzionera dobiti po 5.000 dinara jednokratne pomoći, kaže potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić.

Ipak, iako se predstavnici vlasti hvale kako su pregovori završeni uspešno, ekonomisti tvrde suprotno.

To što će država da otme od nekog i da da nekom drugom, valjda je to samo zato što u tome neki političari dobijaju određene poene. Smatram da to nije dobro za ekonomiju, kaže Branko Urošević.
Branko Urošević
, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za RSE da je neodgovorno povećavati plate samo onima koji su zaposleni u javnom sektoru i da će takav potez samo prozrokovati veću inflaciju i ekonomske probleme u budućnosti.

”To je gašenje požara sa jednom malom kanticom benzina i to nije nikavo gašenje požara. To što će država da otme od nekog i da da nekom drugom, valjda je to samo zato što u tome neki političari dobijaju određene poene. Smatram da to nije dobro za ekonomiju i to stvara potencijano nezadovoljstvo, praktično kod svih, zato što će i ti koji su dobili povećanje shvatiti da je to potpuno nedovoljno”,
kaže Urošević.

Slično mišljenje ima i ekonomski analitičar Miša Brkić.

”Ja inače nemam veliko razumevanje za odmrzavanje plata zaposlenih u javnom sektoru i javnoj administraciji i svim onim službama koji rade za državu. Jeste ekonomska činjenica da rast potrošnje povećava proizvodnju u jednom društvu, ali ako se to radi samo preko povećanja zarada zaposlenih u javnom sektoru, a da pritom plate svih ostalih radnika ostaje na nivou kakav je bio pre krize, onda to nije neki veliki pomak”, kaže Brkić.

Iako će povećanje penzija i plata, barem onima zaposlenim u državnoj administraciji, doneti izvesno olakšanje, to neće značajnije popraviti njihov ekonomski položaj jer, kako stručnjaci tvrde, plate i penzije, preračunate u evro smanjene su za 7 do 10 odsto, a njihovo povećanje u januaru sledeće godine neće biti više od 6 procenata.

Uz to, treba dodati da cene životnih namirnica svakim danom skaču i da je takav rast sa sadašnjim zaradama nemoguće pratiti.

Mali pomak


U budžet se u prvoj polovini godine slilo 20 milijardi dinara više od onog što je bilo planirano. Možda je upravo to bio argument srpske strane da tokom pregovora stigne do povećanja plata i penzija, ali Urošević kaže da para nema.

”Svi su svesni da para nema i to povećanje neće biti baš mudro. Odavno je trebalo da se radi na onome što je dogovarano, a nije sprovedeno, a to je reforma javnog sektora. Izgleda da su iz MMF prihvatili taj status quo i verovatno neka dodatna obećanja”, kaže Urošević.

Zvanični pregovori delegacije Srbije i predstavnika MMF -a o petoj reviziji stend - baj sporazuma počeli su 23. avgusta.
Predstavnici Vlade i MMF-a u Beogradu, 23. avgust 2010.

Šef misije MMF-a Albert Jeger je tada, nakon razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dijanom Dragutinović, izjavio da je Srbija ove godine vodila dobru i odgovornu fiskalnu politiku.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji stend-baj aranžman, vredan oko tri milijarde evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

I dok se ekonomisti pitaju iz kojih prihoda će biti pokriveni novi rashode u državnoj kasi, predstavnici sindikata na ovakav ishod razgovora gledaju, kako kaže Zoran Stojiljković iz sindikata “Nezavisnos”, kao mali pomak.

”Formalno, mali korak napred je što su u te razgovore bili uključeni i predstavnici sindikata i to sa povećanjem je, praktično, iznuđena mera i ona neće nikoga zadovoljiti jer uz zadržanu inflaciju i pad vrednosti valute znači da su vama zarade pale za oko 20 procenata i da dalje imate rast nezaposlenosti. Znači, ne mogu zaposleni i sindikati biti zadovoljni, ali se mora imati razumevanje da u ovom trenutku, kada treba balansirati te makroekonomske veličine i ograničiti deficit, prosto, na to neveljno morate pristati ukoliko to bude uvod u drugačiju praksu”, zaključuje Stojiljković.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Analitičari prognoziraju pad dinara cele godine
Vlada prekršila obaveze prema MMF
XS
SM
MD
LG