Dostupni linkovi

Vreme odluke za Srbiju


Vojislav Koštunica i Boris Tadić
Vojislav Koštunica i Boris Tadić

Da li je moguće razrešenje krize vladajuće koalicije u Srbiji, nastale nakon odlaganja potpisivanja Političkog sporazuma sa EU, biće poznato nakon susreta predsednika Republike i premijera, Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, najavljenog za danas.

Njihove stranke su i dalje podjednako udaljene oko toga da li treba potpisati ovaj sporazum nakon odluke EU da na Kosovo pošalje misiju.
Iako je nadmudrivanje o tome da li o Političkom sporazumu sa EU i Kosovu treba prvo da raspravlja Vlada, gde premijer Koštunica nema većinu, ili parlament, gde Koštunica uz pomoć radikala može da nadglasa Demokratsku stranku predsednika Tadića, izazvalo svojevrsnu institucionalnu blokadu dve strane su i dalje na podjednako udaljenim pozicijama oko načina približavanja EU. Dragan Šutanovac, potpredsednik demokrata i ministar odbrane:
"Nećemo se odreći evropske budućnosti Srbije. Smatramo da i Kosovo, naravno, treba da bude deo Srbije, ali perspektiva Srbije je jedino i isključivo u EU. Mislim da svi oni koji zagovaraju retoriku koju je svojevremeno koristio Branko Kostić, da ćemo jesti korenje, treba prvo u okviru svoje kuće da se odreknu toga pa tek onda da teraju narod u takvu situaciju."
Međutim, iako su očito zanemarili izborni rezultat Borisa Tadića na nedavnim predsedničkim izborima, koji su ocenjeni kao referendum za Evropsku uniju, na Koštuničinu Demokratsku stranku Srbije nisu uticale ni brojne kritike javnosti, pa za njih Kosovo i dalje ostaje pitanje svih pitanja. Andreja Mladenović, portparol DSS-a:
"Nama je u ovom trenutku zaista najbitnije da država reaguje na pravi način ako dođe do proglašenja nezavisnosti 17.-18. februara – to je ono što je glavni zadatak svih u državi."
Pored toga što ponuđeni Politički sporazum za premijerovu stranku ne znači ništa, jer za razliku od Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji ne donosi ništa, ili kako ovaj prelazni sporazum slikovito opisuje ministar za Kosovo Slobodan Samardžić: “..on je nista, jedno duplo golo..”, DSS-u ovaj dokument služi i za optuživanje EU. Portparol Andreja Mladenović:
"EU je ustvari pokušala Srbiji da prikaže kako ona želi saradnju sa Srbijom, a da pri tome istom merom i na isti način otima deo teritorije Srbije - svojim slanjem misije EU uvodi nezavisnost Kosova na mala vrata i na taj način krši Povelju UN i rezoluciju 1244. To je ono što je nedopustivo."
Zbog najavljenog sastanka predsednika republike sa premijerom i predsednikom parlamenta odložene su konsulatacije predsednika Skupštine i šefova poslaničkih klubova oko datuma sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i sporazumu sa EU. Opoziciona Liberalno demokratska partija kritikovala je ovo odlaganje ocenivši da se lažna stabilnost i navodno jedinstvo, odnosno gola vlast, pokušava održati tajnim dogovorima daleko od očiju javnosti i da je jedini izlaz u vanrednim parlamentarnim izborima. Zoran Ostojić, funkcioner LDP-a:
"Jedini izlaz je da se po drugi put ne ukradu glasovi građana. Pre godinu dana građani nisu glasali da Koštunica bude premijer, ali mu je Tadić to dao. Još tada smo rekli da je Koštunica prepreka na evropskom putu Srbije i vreme je da to shvate i DS i Boris Tadić, kao i da ta prepreka može da se ukloni institucionalno samo vanrednim izborima."
U međuvremenu zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da radikali ne žele da uđu u vladu, ali da su spremni da pomognu u "spasavanju Kosova kao opozicija":
"Ako je u pitanju sudbina Srbije i Kosova i Metohije tu sam, ali ne vidim kome mogu pomoći kada oni nemaju stav, ne sastaju se ni u Vladi ni u Parlamentu."
Upravo zbog ovako oštro suprotstavljenih pozicija dve najjače članice vladajuće koalicije pitanje je da li je dogovor moguć. Dragan Bujošević, novinar NIN-a u to ne veruje:
"Mislim da će i jedni i drugi insistirati na svojim stavovima. Dakle, ono što je stav DSS jeste da treba kazniti EU zato što šalje misiju. Naravno, ne mislim da se time kažnjava EU već da se time kažnjava Srbija i Srbi na Kosovu. Tadićeva politika je da i pored svega treba voditi razgovore sa EU zato što od EU zavisi kako će izgledati život Srba na Kosovu, to jeste racionalna politika. Tadića na tu vrstu politike obavezuje 2.200.000 glasova koje je dobio na ovim izborima."
Onda bi mogla biti dva izlaza iz krize, ili novi izbori ili nova vlada, kaže Bujošević:
"Ako se ide u Skupštinu onda postoji rok od 30 dana, da se napravi nova Vlada - Koštunica to hoće, pravio ili ne Vladu sa Radikalima, ili samo hoće da preti time kao i do sada. Ako se ne ide na Skupštinu, ako se ide na sednicu Vlade, onda su mogući novi izbori."

Studentski protesti u Beogradu

Predstavnici više studentskih i omladinskih organizacija danas su održali protest pod sloganom "Evropa nema alternativu" i u Vladi Srbije predali listu zahteva premijeru Vojislavu Koštunici. Studenti traže hitnu deblokadu državnih institucija, potpisivanje Političkog sporazuma sa Evropskom unijom, kao i hapšenje i izručivanje preostalih haških optuženika čime bi bili ispunjeni uslovi za nesmetane evropske integracije Srbije. Više od hiljadu mladih okupljenih ispred sedišta Vlade Srbije, nakon neuspešnog pokušaja da ih prime premijer, potpredsednik Vlade ili neki od ministara, razišli su se mirno.
XS
SM
MD
LG