Dostupni linkovi

Zaštitnici Đinđićevih ubica bili u vrhu vlasti


Zoran Đinđić i njegov telohranitelj Milan Veruović koji je povređen prilikom atentata na pokojnog premijera, fotografija iz januara 2003. godine
Saradnja srpskih i hrvatskih policijskih i pravosudnih organa je odlična, zbog čega se uskoro očekuju značajne informacije o likvidacijama koje su izveli pripadnici zemunskog klana, osuđeni za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića.

Hrvatska i srpska policija zajedno rade na kriminalističkoj obradi pokušaja ubistva „zemunca“ Sretka Kalinića, a operativni timovi sastali su se u Beogradu kako bi razmenili najnovije podatke.

Policijski operativci iz Zagreba na sastanku su beogradskim kolegama preneli najnovija saznanja do kojih su došli saslušavajući Sretka Kalinića, ranjenog pripadnika zemunskog klana, ali je njihov sadržaj za javnost još zvanično tajna.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da veruje da će Sretko Kalinić iz Hrvatske uskoro biti izručen Srbiji.

“Očekujemo da se iz njegovih izjava rasvetle mnoga ubistva koja su se dogodila u proteklim godinama. Ali, sa druge strane, nikome se ne može verovati samo na reč. Moraju postojati određeni dokazi, naročito kada se govori o tome da neko nije živ. Trebalo bi proveriti da li je to istina, ili možda samo namera da se nekome pomogne da promeni identitet”, kaže on.

Ministar Dačić otkrio je da se Kalinićeve izjave formalno pravno za sada ne mogu koristi jer još nisu date u odgovarajućoj formi, ali je rekao da veruje da će ti iskazi na pravi način moći da se koriste po njegovom izručenju.
Ivica Dačić, foto:Vesna Anđić


Tokom boravka u Beogradu mnogo rečitiji o detaljima nije bio ni Dinko Cvitan, šef hrvatskog USKOK-a, Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, koji je rekao da očekuje skoro izručenje Kalinića Srbiji, ali nije hteo da govori o tome šta ranjeni „zemunac“ priča islednicima.

“Imam neke informacije za specijalnog tužioca, ali o tome ne mogu govoriti. Mogu samo da vam kažem da se rasvetljavaju pojedine okolnosti vezane za pojedina ubojstva u Srbiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, a pokušava se razriješiti i jedno ubojstvo u Republici Hrvatskoj”, rekao je Cvitan.

Ipak, kako se nezvanično saznaje, nadležnom Specijalnom tužiocu u Beogradu kolege iz Hrvatske donele su pisanu Kalinićevu izjavu, što bi mogao da bude i najznačajniji rezultat poslednjeg sastanka.

Hrvatski organi imaju i saznanja o tome sa kim su "zemunci" sarađivali u toj zemlji, a takođe ima novih informacija i o osobama koje su pomagale tamošnje skrivanje pripadnika zemunskog klana.

U prilog ovome govori izjava Miljka Radisavljevića, tužioca Srbije za organizovani kriminal, koji je rekao da je saradnja sa hrvatskim organima perfektna i da od njih upravo očekuje važne informacije.

Kako nezvanično navode mediji, egzekutor zemunskog klana policajcima u zagrebačkoj bolnici pričao je o svojih 20 ubistava, uglavnom ljudi iz kriminalnog miljea, među kojima je bio i zaštićeni svedok u procesu ubicama premijera Zorana Đinđića.

Kalinić je navodno opisao da je žrtve ubijao vatrenim oružjem, postavljao eksplozive, ali i da je neke leševe tranžirao, i mleo u mašinama za meso i spaljivao.
Nedavno uhapšeni Miloš Simović

Nakon što je sedam godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića iz ilegale izronio Sretko Kalinić, zajedno sa kolegom i prijateljem Milošem Simovićem, u srpskoj javnosti provlači se i pitanje da li je bilo opstrukcije u potrazi za ovim najokorelijim kriminalcima.

Kao medijska bomba ovih dana odjeknula je izjava Bore Banjca, nekadašnjeg nacelnika UBPOK-a, Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, da je smenjen kada je 2004. otkrio da se u Grčkoj krije Dejan Milenković Bagzi, pripadnik zemunskog klana, i to preneo tadašnjem ministru policije Draganu Jočiću.

“Ja sam mu ispričao da smo tamo našli Bagzija, da smo sigurni da je on u Grčkoj, da bi on mogao da rasvetli određena ubistva i još neke stvari… Predložio sam mu da se čuje sa grčkim ministrom policije i da pošaljemo naše ljude tamo. On mi je tada rekao: „Gospodine generale, nisam zadovoljan Vašim radom. Vi ste smenjeni.“ Bio sam u šoku, zahvalio sam mu i poručio mu da mi je mnogo učinio.“

Pravi trenutak za otkrivanje političke pozadine ubistva

Ministra policije Ivicu Dačića pitali smo da li je nešto preduzeto povodom ove izjave, na šta je rekao da će svi iskazi biti razmotreni, iako je teško govoriti o nečemu što se događalo u prošlosti.

“Imamo cilj da uhapsimo sve one koji izbegavaju pravdu, pa i naravno sve pripadnike zemunskog klana. Pozitivna je činjenica da se krenulo sa tim, ali evo prošlo je sedam godina od ubistva Zorana Đinđića. Tu se zaista postavlja pitanje šta se radilo do sada, i da li je moguće da proteklih godina nije bilo informacija gde se oni nalaze. Trebalo bi proveriti da li je uopšte postojala namera da se oni traže i hapse ili je to bilo samo deklarativno”, odgovorio je ministar.

U vreme kada je bivši general policije Banjac otkrio gde se krije „zemunac“ sa kriminalnim nadimkom Bagzi, na vlasti je bila vlada Vojislava Koštunice.

Novinar Miloš Vasić, koji je u nedeljniku Vreme objavio transkripte razgovora advokatice Dejana Milenkovića koja je sa njim pregovarala o uslovima predaje, kaže za naš program da očekuje da se konačno utvrdi odgovornost onih zbog kojih su ubice Zorana Đinđića tako dugo bile na slobodi, pa i prvookrivljeni Milorad Ulemek Legija.

“Režimu Vojislava Koštunice najviše je odgovaralo da je Zoran Đinđić bio ubijen, kako se proturala priča, iz patriotskih razloga i tako dalje… I
Miloš Vasić
to je osnovni razlog zašto ih uopšte nije zanimalo gde se Legija skrivao četrnaest meseci. Da su se potrudili da to otkriju mi bi danas mnogo više znali i ne bi bilo potrebe da Miloš Simović puca na Sretka Kalinića, već bi ih pohvatali na vreme”,
kaže Vasić.

On zaključuje da je ovo prava prilika da se otvori priča i o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđica.

“Još nismo došli do političke pozadine. Samo smo došli do političkog pokrivanja glavnih aktera. Sada vidimo da su to bili ministar policije Dragan Jočić i tadašnji šef Državne bezbednosti Rade Bulatović. Sada bi trebalo videti da li su to oni radili iz nekih svojih razloga ili je tu bio još neko iza njih, znači uz sugestiju ili moguće prisiljavanje.“

Još trojica pripadnika zloglasnog zemunskog klana su nedostupni potrazi. Za Vladimira Milisavljevića zvanog Budala postoje informacije da se krije u Južnoj Americi, dok se smatra da se Ninoslav Konstantinović Nino i Milan Jurišić Jure kreću u regionu i zapadnoj Evropi. Za poslednju dvojicu Sretko Kalinić navodno tvrdi da ih je tokom bekstva surovo ubio - prvog u Beogradu, a drugog u Španiji.

*****
Pročitajte i ovo:
Uhapšen Miloš Simović, Kalinić i dalje u Hrvatskoj
Tadić objavio rat kriminalu

Godišnjica ubistva Đinđića: Najtiši 12. mart

Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG