Dostupni linkovi

Za Srbiju Kosovo nije zatvoreno pitanje


Kosovska Mitrovica, arhiva
Kosovska Mitrovica, arhiva
Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da za Vladu Srbije status Kosova nije rešen i da se održivo rešenje za Kosovo može naći samo u novim pregovorima Beograda i Prištine.

"Mi smo svesni da ovo pitanje ne možemo rešavati sami i da moramo razgovarati sa Albancima, ali mi smatramo da status Kosova nije još uvek završen jer trenutna situcija je takva da su jedni dobili sve, a mi Srbi izgubili sve. Ne, mi želimo kompromis, mi želimo dijalog, mi želimo da sednemo za pregovarački sto i rešimo probleme na jedan miran i pragmatičan način”, rekao je Bogdanović.

Lider Srba sa centralnog Kosova Rada Trajković smatra da država Srbija i njeno rukovodstvo treba da radi na procesu istorijskog pomirenja između kosovskih Srba i Albanaca.

"Potpuno se slažem da to neće moći i ne treba da bude pomirenje koje će se desiti na način što će se teritorija podeliti, već mislim na istorijsko pomirenje koje podrazumeva suživot Srba i Albanaca na prostoru Kosova i Metohije. U tom smislu, ja očekujem da će i srpska i albanska strana učiniti napore da se sedne i da se nađu odgovori na tehnička pitanja. Legalizacija nezavisnosti Kosova i Metohije je stvar Ujedinjenih Nacija i najverovatnije da će Kosovo biti tema u nekom periodu čemu će se razgovarati”, kazala je Trajković u izjavi za RSE.

Puna podrška SAD strategiji

Američki amabsador u Prištini Kristofer Del izjavio je da je za SAD pitanje statusa Kosova zatvoreno i vlasti u Beogradu ne treba da insistiraju na novim pregovorima.

"Uvek je pogodno vreme za razgovore između Kosova i Srbije, kao dve susedne zemlje, kao i za dijalog o praktičnim pitanjima. Razgovori mogu biti održani između dve zemlje u trenutku kada vlada u Beogradu shvati da status, teritorijalni integritet i podela neće biti na pregovračkom stolu", izjavio je Del u novoformiranoj opštini Klokot sa srpskom većinom.

Govoreći o strategiji kosovske vlade za integrisanje severa Kosova, Del je kazao da taj plan ima punu podršku SAD i da je dobio podršku i u UN, ali da bi trebalo da bude jasno da se ne može sprovesti preko noći.

*****
Pročitajte i ovo:
Sever i status institucija problem u ostvarivanju Ustava
Neophodni razgovori Beograda i Prištine
XS
SM
MD
LG