Dostupni linkovi

Dinkićev ekonomski plan za Srbe na Kosovu


Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić

Boraveći u sredu na Kosovu, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić najavio je Srbima bogat ekonomski paket svog ministarstva: preuzimanje društvenih preduzeća, pripremu za privatizaciju, povoljne kredite privatnim preduzetnicima, pomoć za zapošljavanje, javne radove i slično.

"Verujem, i to cilj mog ministarstva i Vlade, da ćemo mi preuzeti proces privatizacije naših preduzeća na Kosovu i Metohiji. Identifikovali smo 11 preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, a u društvenom su vlasništvu. Naravno, Trepča je ubedljivo najveće preduzeće", rekao je Dinkić.
Ekonomista Dana Popović smatra da je ovaj Dinkićev ekonomski paket u punoj saglasnosti sa novim scenarijem Vlade Srbije za Kosovo:
"Očigledno je da je nova strategija Srbije da dođe do podele Kosova, da severni deo pripadne Srbiji, uz manastire, a da ostatak ostane Albancima, i da to bude podela koja će biti usaglašena i priznata od strane Srbije - Kosovo bi onda moglo da bude priznato u UN SB itd. Mislim da ljudi trebaju da počnu da gledaju stvarima u oči, da je Kosovo oteto, ali da mi ne damo celo. Prema tome, ako u toj prizmi gledate celu priču ulaganje i ponašanje ministra Dinkića je potpuno normalno i legitimno."
Čujmo šta o Dinkićevom ekonomskom planu za Kosovo kaže politički analitičar Milan Nikolić:
"Ovo o čemu govori Dinkić, ja se pitam zašto su morali da čekaju nezavisnost Kosova da bi to radili, ako se smatra da je Kosovo deo Srbije i da će to zauvek i ostati. U svakom slučaju može da se desi da, ako sva pomoć bude išla samo u severni deo, ili najveći deo, taj deo Kosova bude faktički jedan drugi entitet na Kosovu. Ali, ja se pitam šta će biti sa Srbima u malim enklavama, a oni su u najgorem položaju, i kako će do njih dopreti pomoć iz Srbije, to je ostalo nedorečeno, ako se ne sarađuje sa KFOR-om, UNMIK-om i novom administracijom koja će biti iz EU i albanskim vlastima."
A na pitanje da li je Dinkićev plan zapravo ekonomsko sredstvo pozicionisanja za podelu Kosova i da li do nje može doći, Nikolić ovako odgovara:
"Do sada su sve strane u pregovorima apsolutno odbacivali podelu Kosova, ali sada zapad pokušava da ubedi Srbiju da je to faktička činjenica, da je to jedna realnost, da Kosovo odavno nije pod kontrolom Srbije i da je sada i formalno postalo nezavisno. Isti taj argument može ići i u prilog Srbije, da realnost na severnom delu Kosova i možda u nekim enklavama, Štrpci i slično, bude takva da faktički vlast kosovskih Albanaca tamo ne dopire – da to takođe bude jedna činjenica. Ali, to samo vreme može da pokaže."
Sagovornik Radija Slobodna Evropa kaže da ne veruje da je u pitanju početak primene već ranije pripremljenog plana nego da se pre radi o reakciji na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i njegovo priznavanje:
"Naši pregovarači uglavnom nisu imali inicijativu i uglavnom je to bilo odgovaranje na neku nastalu situaciju, prema tome, verujem da i ovo spada u tu kategoriju. Ali, na kraju krajeva može se dogoditi da realnost bude takva da, naročito sever Kosovo, ne bude pod jurisdikcijom vlasti na Kosovu nego da više bude vezan za Srbiju. Kako će se to formalno razrešiti, to zaista niko u ovom času ne može znati."
XS
SM
MD
LG