Dostupni linkovi

Vreme je za promene u spoljnoj politici Beograda


Foto: Radovan Borović
Foto: Radovan Borović
Beograd je ovog vikenda pozvao na konsultacije ambasadora u Crnoj Gori nakon što je ova susedna država uspostavila diplomatske odnose sa Prištinom.

To se događa godinu i po dana pošto je crnogorska ambasadorka proterana iz Beograda zbog toga što je Podgorica priznala nezavisnost Kosova.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je izjavio da je Srbija bila prinuđena da na oštar diplomatski način odgovori na tu odluku Podgorice.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac koji je povučen radi konsultacija nije hteo za naš program da komentariše ovu odluku, a na pitanje kad će se vratiti odgovorio je i da zna to nam ne bi mogao reći.

Iskusni diplomati i spoljnopolitički komentatori ocenjuju za RSE da Srbija nema rešenje šta da uradi sa Kosovom i zemljama u okruženju koje su priznale Kosovo, a koje imaju pravo donositi svoje odluke.

BEOGRAD NEMA DUGOROČNU STRATEGIJU


Povlačenje ambasadora je simbolički gest koji je na liniji sadašnje spoljne poltike Srbije kaže dugogodišnji diplomata Vatroslav Vekarić:

“Priznanje države Kosovo je bio akt na koji se već reagovalo. Iz tog priznanja proizilazi i uspotavljanje diplomatskih odnosa. Šta to znači, da će svaki novi akt države koja je priznala Kosovo, biti izložen nekim sankcijama Beograda?”

Beogradski spoljnopolički komentator Stevan Nikšić kaže da je cela situacija sa Kosovom privremena, da su potezi zemalja iz okruženja, poput uspostavljanja diplomatskih odnosa Podgorice i Pristine, pragmatični i u skladu sa stavovima međunarodne zajednice, a što se Srbije tiče, ona nema dugoročnu strategiju:

“Srbija pokušava da dobije u vremenu, Srbija cinculira, nema stav. To je jedno pragmatično ponašanje. Ja mislim da Srbija, zapravo, nema definitivno rešenje šta da uradi i sa Kosovom i sa onim zemljama u okruženju koje su priznale Kosovo, kao što je Crna Gora. Situacija sa Kosovom je privremena, prelazna i ona na duži rok ne može ostati ovakva. Kako će ona definitivno izgledati, mi ćemo tek videti."


Srbija kontinuirano od februara 2008., kada je proglašena nezavinost Kosova, ne priznaje realnost. Ovaj najnoviji potez nije u interesu Srbije, kaže dugogodišnja spoljnopolitička novinarka Seška Stanojlović.

STALNO NA KLACKALICI


Činjenica o kojoj niko ne govori je da su narodi na teritoriji bivše Jugoslavije a sada novih država koje su priznale Kosovo, živeli zajedno sa Albancima u istoj državi i da imaju pravo da sada, kada ta država više ne postoji, donose svoje odluke. "Ne vidim razloga zašto se Srbija uvek nađe uvređena", kaže Seška Stanojlović i dodaje:

“Aktuelni potez Vlade Srbije pokazuje posebnu netrpeljivost koja traje od 2006. od kada je Crna Gora proglasila nezavisnost i, naravno, ne doprinosi regionalnoj stabilnosti i odnosima u regionu. Srbija i ma veoma loše odnose sa susedima, ona je na stalnoj klackalici. Sa jedne strane hoće u EU, a sa druge sve radi da taj sopstveni put poremeti.”


Vatroslav Vekarić smatra da je došlo vreme za promene u spoljnoj politici Beograda:

“Postavlja se pitanje da li je potrebna jedna nova fleksibilnost, jer zaoštravanje odnosa sa susedima oko Kosova će se stalno pojavljivati u ovoj ili onoj formi. Ne treba mnogo mudrosti da se zna da će takvi odnosi sa susedima biti bitna prepreka u daljoj integraciji Srbije u EU.”

Naš sagovornik skreće pažnju na nedavnu izjavu predsednika Srbije:

“Nedavno smo čuli jednu izjavu Borisa Tadića koji je najavio nekakvu novu fleksibilnost. Ja bih voleo da je vidimo.”
XS
SM
MD
LG