Dostupni linkovi

Srbija između MMF-a i štrajkova


Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sa predstavnicima Vlade Srbije, maj 2010. Foto: Vesna Anđić
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sa predstavnicima Vlade Srbije, maj 2010. Foto: Vesna Anđić
Međunarodni monetarni fond je u Beogradu počeo još jednu rundu razgovora sa srpskim vlastima o kreditnom aranžmanu teškom tri milijarde evra.

Glavne teme, međutim, zasenili su sve snažniji pritisci javnog sektora za povećanjem plata. Problem je u tome što što bi takvim ustupkom, vlada probila dogovorene okvire sa MMF-om i time ugrozila dalju saradnju.

Među temama razgovora Međunarodnog monetarnog fonda i Vlade Srbije, nametnula se još jedna „vruća“ – zahtev zaposlenih u javnom sektoru za povećanje plata.

Srpske vlasti, tako su se našle između dve vatre i pred pitanjem – kako ugasiti socijalni požar, a ne istupiti iz okvira budžetske i ekonomske politike, dogovorene sa MMF-om.

U štrajkovima prednjače prosvetni radnici, koji već tri nedelje potpuno ili delimično obustavljaju nastavu.
Žarko Obradović

Ministar prosvete, jednog od socijalnim nezadovoljstvom uzdrmanih resora, Žarko Obradović, preneo nam je sličnu poruku koju je i srpski premijer nešto ranije uputio predstavniku MMF-a Albertu Jegeru – rešenje za popravljanje materijalnog položaja zaposlenih, traži se u predviđenim okvirima.

„Kada budemo razgovarali sa njima, sešćemo, imaju i neke nove zahteve, videćemo koji su... da li im možemo izaći u susret i kada, i razgovarati oko ovih najvažnijih koji se vrte, objektivno, oko novca, odnosno stanja u budžetu“, rekao je Obradović.

Okviri

Sindikati nestrpljivo čekaju da čuju ishod razgovora MMF-a i vlasti. Ipak, Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, jednog od tri reprezentativna koji su i dalje u štrajku, nije i preveliki optimista da će se naći način da im plate porastu za 20 odsto, a da to ostane u granicama budžetskih ograničenja koja sugeriše MMF.

„Znam da će oni da ponavljaju jednu te istu rečenicu kao mantru – može da se poboljša materijalni položaj prosvetnih radnika, ali u okviru makroekonomske situacije u zemlji!”, kaže Erdelji i dodaje da je uveren da rešenje ipak postoji i dodaje da će ga predočiti lično predstavnicima MMF-a, sa kojima očekuje susret.

„MMF će biti upoznat sa nekim drugim činjenicama... i oni znaju, znam jer imam informaciju – u budžetu treba izvršiti preraspodelu”, rekao je Erdelji.

MMF, smatra direktorka Ekonomist Media Grupe, Biljana Stepanović, nije zainteresovan kako će srpska vlada rešiti problem pritiska javnog sektora za povećanje plata. Stepanović veruje da problem ne bi predstavljali ni preraspodela budžetskih sredstava, niti pronalaženje novih izvora novca, već istupanje iz zacrtanih okvira.
Stepanović: MMF bar do sada nije toliko bio zainteresovan za preraspodelu budžeta – kome će koliko da se da, nego je više bio zainteresovan za to da se ne probiju dogovoreni okviri.

„MMF je dao okvire koliko sme da bude budžetski deficit, vlada toga mora da se pridržava i svako iskakanje iz toga povlači veliku opasnost da se aranžman sa MMF-om ne završi, a time da ne možemo da povučemo preostale tranše kredita. I ne samo to, nego i sama činjenica da niste završili aranžman sa MMF-om je jako loš signal za sav ostali svet, pre svega za međunarodne institucije. Tako da, vlada Srbije, nema prostora da popusti ovim zahtevima, odnosno, ako i popusti, onda će morati novac da nađe na nekoj drugoj strani, odnosno da smanji izdatke na nekoj drugoj strani. Znači, MMF bar do sada nije toliko bio zainteresovan za preraspodelu budžeta – kome će koliko da se da, nego je više bio zainteresovan za to da se ne probiju dogovoreni okviri“, ocenila je ekonomska analitičarka Biljana Stepanović.

Delegacija MMF-a u Beograd je stigla u jeku štrajkova i protesta zaposlenih u javnom sektoru. Škole su zimsko polugođe počele delimičnim ili potpunim obustavama rada, rad je prekidala i policija, a zaposleni u zdravstvu su protestovali ispred zgrade vlade Srbije. Za rešenjem se još traga, pa se tako sindikati i prosvete i policije i zdravstva, u narednim danima nadaju nastavku razgovora sa vlastima i eventualnom dogovoru.
XS
SM
MD
LG