Dostupni linkovi

Josipović kolateralna šteta srbijanske unutarnje politike


Ivo Josipović, POOL /FaH /Damir Senčar
Ivo Josipović, POOL /FaH /Damir Senčar
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova nije primilo priopćenje ambasade Srbije u Hrvatskoj u kojem se oštro napada izjave hrvatskog predsjednika Josipovića u interviewu hrvatskim medijima, a koje se pojavilo u srbijanskim medijima.

Hrvatski analitičari najnovije priopćenje veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj povodom Josipovićevog interviewa vide u prvom redu u kontekstu unutarnjepolitičkih prilika u Srbiji. Za RSE govori politički analitičar i osoba sa diplomatskim iskustvom Damir Grubiša:

„Izgleda da je to priopćenje više gesta prema vlastitom javnom mnijenju, nego prema adresatu. Tako mi se čini.“


U prilog takvom tumačenju mogla bi ići i činjenica da ovo priopćenje uopće nije upućeno hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, nego samo srbijanskim medijima. Ovo priopćenje ne precizira što im je to zasmetalo u interviewu predsjednika Ive Josipovića, ali – najvjerojatnije radi se o pasusu koji govori o nedolasku predsjednika Tadića na Josipovićevu inauguraciju 18. veljače, gdje se kaže:

„Moram na žalost konstatirati da razlog zbog kojeg predsjednik Tadić nije došao na inauguraciju smatram potpuno iracionalnim. Jer pitanje odnosa Srbije i Kosova u cijelosti je izvan hrvatske politike. Mi niti možemo, niti želimo utjecati na srpsko-kosovske odnose. Mi smo svoj stav prema Kosovu izrazili priznanjem Kosova, i od toga ne odustajemo.“


Počistiti mitove


Branko Caratan, Foto: Enis Zebić
I politički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik Branko Caratan u izjavi za RSE misli da je predsjednik Josipović samo kolateralna žrtva srpske unutarnje politike. Međutim, ako se gleda u kontekstu normalizacije odnosa, onda to priopćenje svakako ne pridonosi poboljšanju odnosa.

„Ali mislim da to nije ni suviše bitno. Mislim da je to epizoda koja će morati biti ubrzo zaboravljena."


RSE: Mogu li ja iz tih Vaših riječi zaključiti da Vi očekujete da se konačno doista i nastavi s normalizacijom odnosa?

Caratan: Pa mislim da je to u interesu i Hrvatske i Srbije. Jedino se mora prije toga počistiti unutarnja scena od mitova koji to poboljšanje mogu opteretiti.

U Uredu predsjednika Josipovića nemaju nikakvog komentara, samo podsjećaju kako je on jučer dolazak srbijanske parlamentarne delegacije u Zagreb nazvao "pozitivnim trendom u odnosu na sve ono što je bilo suprotno u proteklim mjesecima" i kazao kako vjeruje da je to početak buduće konstruktivne suradnje dviju zemalja.

Hrvatska politika je unisono, od ljevice do desnice, odbacila i najnovije traženje koordinatora srbijanskog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da se Hrvatskoj zabrani obilježavanje dana ulaska Hrvatske vojske u Knin u akciji „Oluja“.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks nazvao je taj zahtjev „stupidnom glupošću“, bivša socijaldemokratska ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović kazala je kako je najbolje takve stvari jednostavno ignorirati, Caratan i to smješta u kontekst unutarnjepolitičkih prilika u Srbiji, a Damir Grubiša taj zahtjev naziva – bespredmetnim.

„Recimo da je takav zahtjev prilično neuobičajen. Bio bi uobičajen da se time gazilo neke općeljudska vrijednosti, kao recimo da je u pitanju veličanje holokausta ili revizija nekih povijesnih događaja. Ali, to nije slučaj, prema tome čini mi se da je to bespredmetna primjedba i bespredmetni zahtjev.“


***

Najnovija reakcija Ambasade Srbije u Zagrebu nikako nije dobar diplomatski potez i govori da u srpskoj spoljnoj politici vlada velika konfuzija, ocjenjuje za RSE program Vladimir Pavićević, član Foruma za Međunarodne odnose. Više u tekstu: Srbija vodi haotičnu politiku prema susedima

Pročitajte i ovo:
Susret predsjednika kad se stvore uvjeti

Srbija na potezu u odnosu sa Hrvatskom
Susreti sa srbijanskim parlamentarcima dobar poticaj za suradnju
Mogu li Hrvatska i Srbija biti dobri susedi?
Uskoro susret Tadića i Josipovića?
XS
SM
MD
LG