Dostupni linkovi

Srbija vodi haotičnu politiku prema susedima


Zgrada Vlade Srbije u Beogradu, foto:Vesna Anđić
Zgrada Vlade Srbije u Beogradu, foto:Vesna Anđić

Najnovija reakcija Ambasade Srbije u Zagrebu koja je saopštenjem osudila navode iz nedavnog intervjua predsednika Hrvatske Ive Josipovića zagrebačkom “Jutarnjem listu” nikako nije dobar diplomatski potez i govori da u srpskoj spoljnoj politici vlada velika konfuzija, ocenjuje za RSE program Vladimir Pavićević, član Foruma za Međunarodne odnose.

Iako sama Ambasada u svom saopštenju nije konkretno objasnila o kojoj Josipovićevoj izjavi uopšte govori, pretpostavlja se da je reč o intervjuu novog hrvatskog predsednika datom 20. februara Jutarnjem listu u kome je, između ostalog, ocenio kao iracionalan razlog zbog kojeg predsednik Srbije Boris Tadić nije došao na njegovu inauguraciju.

Vladimir Pavićević


Srpska ambasada u Zagrebu objavila je : "Uzimajući u obzir činjenicu da je Republika Srbija u potpunosti opredeljena unapređenju bilateralnih odnosa i saradnji u duhu dobrosusedskih odnosa, smatramo da uvrede nisu uobičajen model komunikacije između država, kao ni davanje kvalifikacija tog tipa."

Pavićević smatra da u Josipovićevoj izjavi nema ničeg spornog.

“Ovaj slučaj sa našom ambasadom jeste još jedan znak koji govori o konfuziji koja postoji u našoj spoljnoj politici. Srbija je, dakle, samoproklamovani lider u regionu, a ne želi da učestvuje u regionalnim skupovima. Predsednik države kaže Evropa, a ministar spoljnih poslova kaže Kosovo. Srbija definiše Evropu kao prioritet svoje spoljne politike, a veoma malo radi na harmonizaciji odnosa u regionu”, kaže Pavićević i ujedno napominje:

“Moje mišljenje je da taj Josipovićev intervju i jeste ukazivanje na slabosti srpske spoljne politike i smatram da u njemu ne postoji bilo kakva uvreda ili zajedljivost, već predsednik Josipović suočava nas sa svojim shvatanjem šta se dešava u spoljnoj politici Srbije. Naročito što se tiče regiona.”

RSE: Da li naslućujete kraj srpskog šefa diplomatije ili mislite da je to sistem toplo-hladno, odnosno podela uloga između predsednika Srbije i Vuka Jeremića?

“To je teško znati, osim ako niste u tom kružoku, pa imate informacije, ali očigledno je da smo mi u Srbiji na neki način osuđeni na hirovitost ministra spoljnih poslova. On svako malo napravi neki kiks. Setimo se samo slučaja i sa makedonskim predsednikom nakon čega je predsednik Srbije morao hitno da interveniše i ublažuje štetu koju je napravio njegov ministar spoljnih poslova. Taj slučaj i ovaj sada slučaj, vraća nas našem bazičnom pitanju srpske spoljne politike, a to je: kako ona nastaje, zašto vlada nije raspravljala o svojoj spoljnoj politici u celini, zašto ministar spoljnih poslova nije podneo ekspoze, pa da mi onda bar znamo šta su ti stubovi i prioriteti. A ne da ovako sa strepnjom čekamo njegove komentare tokom poseta raznim zemljama. Moje mišljenje je i
najvažnije je da spoljna politika Srbije danas ne može da se lomi samo na jednoj temi – statusu Kosova.”

******
Pročitajte i ovo:
Srbija na potezu u odnosu sa Hrvatskom
Susreti sa srbijanskim parlamentarcima dobar poticaj za suradnju
Uskoro susret Tadića i Josipovića?
Mogu li Hrvatska i Srbija biti dobri susedi?

Apsolutna podrška mogućem susretu Tadić - Sejdiu

Apsolutna podrška mogućem susretu Tadić - Sejdiu

Šef diplomatije Slovenije Samuel Žbogar najavio je mogućnost susreta predsednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua na sastanku predstavnika EU i lidera zapadnog Balkana, u martu, preneo je danas prištinski "Ekspres" u elektronskom izdanju.

Sagovornik RSE programa analitičar Vladimir Pavićević smatra da bi taj susret bio “odlična stvar”.

“Jer ako je istina da je Srbija odabrala da ova pitanja rešava samo diplomatskim putem, onda se skupovi kao što je ovaj u Sloveniji ne smeju obilaziti”, ocenjuje Pavićević.

Slovenačka državna agencija prenela je ranije da će 20. marta na na Brdu kod Kranja biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj se očekuje prisustvo lidera svih zemalja ovog regiona, prvi put posle 18 godina.

Pahor je u jednoj od ranijih izjava ocenio da će ova konferencija "biti prelomna iz više aspekata" i da je njen cilj da se "nađu rešenja za otvorena pitanja u zapadnobalkanskom regionu".

Slovenački premijer je naveo da će na konferenciju biti pozvan i predstavnik Kosova koji će, prema njegovim rečima, biti "zastupljen na primeren način", a govoreći o pitanju stabilnosti regiona on je posebno istakao "konstruktivnu ulogu" srpskog predsednika Borisa Tadića.

Inicijativu za ovu konferenciju dali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, a među organizatorima skupa su i Savet Evrope i Evropska komisija.
XS
SM
MD
LG