Dostupni linkovi

Protest zbog ukidanja dopisništva HRT-a u Beogradu


Zgrada HRT-a u Zagrebu, arhiv
Zgrada HRT-a u Zagrebu, arhiv
Hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji najavila je protestno pismo vlastima u Zagrebu zbog najave Hrvatske državne televizije da ukida dopisništvo u Beogradu. U HRT-u navode da je odluka privremena i da je doneta isključivo iz finansijskih razloga. Novinarska udruženja i analitičari, međutim, ocenjuju da je u vremenu uspostavljanja novih relacija Beograd - Zagreb, troškove trebalo rezati na drugom mestu.

Vesti iz Srbije za Hrvatsku državnu televizije više neće prenositi stalni dopisnik iz Beograda. Najava ukidanja dopisništva izazvala je nezadovoljstvo Hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji jer će, prema rečima predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića, tu manjinu ostaviti u potpunoj informativnoj blokadi.

“Na sledećoj sednici Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao krovne udruge Hrvata u Srbiji, poslaćemo pismo svim važnijim institucijama Hrvatske, od predsednika Josipovića, premijerke Kosor, do predsednika Sabora da utiču na sve moguće načine da se ta odluka preinači”, kaže Kuntić.

Odluku o gašenju dopisništva u Beogradu, ali i u Ljubljani i Londonu, HRT je doneo zbog finansijskih gubitaka, nakon čega je usledila racionalizacija poslovanja. Beograd bi, prema rečima portparola HRT-a Danka Družijanića, bio prepušten pokrivanju iz Osijeka.
Praćenje Beograda iz Osijeka u vremenu kada Hrvatska i Srbija ulaze u normalizaciju odnosa je, prema mišljenjima novinarskih udruženja, loše rešenje.


“Inicijativa za zatvaranje nije potekla iz programskih razloga. Hrvatska radiotelevizija je samo prošlu godinu završila sa 105 milijuna kuna gubitka, to je nešto preko 14 milijuna eura, i kao poslednje mere su ova ukidanja dopisništava. Ukupno će HRT uštedeti nešto oko 250 tisuća eura, pod uvjetom da se napravi isti opseg posla uz slanje ekipa iz Hrvatske”
, navodi Družijanić.

Ljubljana je blizu Zagreba, tako da će je novinar ubuduće gledati preko satelita, no praćenje Beograda iz Osijeka u vremenu kada Hrvatska i Srbija ulaze u normalizaciju odnosa je, prema mišljenjima novinarskih udruženja, loše rešenje. Dopisnik HRT-a Hrvoje Zovko, koji u Srbiji odbrojava poslednje dane, kaže za naš program da je imao pune ruke posla.

“Cela regija je, uključujući i Beograd, vrlo interesantna, još uvek turbulentna, problematična, sa puno nerešenih pitanja koji već godinama čekaju da ih se rješi. Osim što je HRT vrlo gledana televizija i što vas ljudi respektiraju, ja mogu reći da sam imao jako dobru suradnju u Beogradu. Ne mogu reći da mi je neko, zato što sam novinar Hrvatske televizije ili što dolazim iz Hrvatske, rekao neću da vam pomognem”, kaže Zovko.

Odluka privremena


Ni kada je reč o državnoj televiziji Srbije, situacija nije drugacija. Saradanja sa kolegama iz Hrvatske je dobra, ali vesti i događaji prenose se preko satelita.

“Ja znam da kolege iz Radio-televizije Srbije sada nemaju dopisnika jer je kolega koji je radio taj posao, ima
Mnoge važne stvari se događaju, kao što je suradnja policija i Hrvatima u Srbiji je važno da javna televizija tamo ima svog stalnog dopisnika, ocenjuje predsednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.
nekoliko meseci, otišao u mirovinu”
, navodi Zovko.

U novnarskim udruženjima navode da je događaja na liniji Beograd – Zagreb sve više, te da bi državne televizije morale imati dopisništva. Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka kaže da sredstva valja nalaziti rezanjem drugih troškova.

“Mnoge važne stvari se događaju. Suradnja policija, konačno i ta Haška suđenja i ja bih svakako volio da se ti finansijski rezovi postignu na neki drugi način jer je i Hrvatima u Srbiji važno da javna televizija tamo ima svog stalnog dopisnika”, kaže Duka.

Iz HRT-a podsećaju da je odluka privremena i da se, po popravljanju finansijske slike, mogu ponovno pokrenuti zatvorena dopisništava. Danko Družijanić kaže da razume nezadovoljstvo hrvatske zajednice u Srbiji, te da će sve zamerke na ovakvu odluku biti uzete u obzir.

“Treba napomenuti da su odluke privremene. Mi uvažavamo sve ove prigovore koji dolaze. Moguće je da je dobar dio toga i osnovan, ali pitanje je zaista potrebe da se svedu troškovi u okviru prihoda”
, navodi Družijanić.

Beogradski dopisnik HTR-a napušta Srbiju 1. novembra. Nakon toga posao se prepušta novinarima u Osijeku, ali i dobroj sardanji kolega iz obe države.
XS
SM
MD
LG