Dostupni linkovi

Funkcioneri će ipak zadržati duple funkcije?


Skupština Srbije, juli 2010
Skupština Srbije, juli 2010
Funkcionerima u Srbiji, koji su se 1. januara 2010. zatekli na više funkcija, a do 1. aprila se nisu opredelili koju će nastaviti da obavljaju, u sredu je istekao rok za odluku. Oni bi trebalo da obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije koje će funkcije, poslove ili delatnosti obavljati.

Sudeći, međutim, po izjavama pojedinaca i odnosa vladajuće većine u Srbiji prema ovom pitanju, malo je verovatno da će to biti i učinjeno, što ponovo ukazuje na odusustvo politčke volje da se država ozbiljnije suprostavi sveprisutnoj korupciji.

Nakon podnošenja obaveštenja, Agencija za borbu protiv korupcije bi, prema izmenama zakona usvojenim 28. jula, trebalo da razmatra da li postoji sukob interesa i, ukoliko postoji, odredi funkcioneru rok do 30 dana da prestane sa obavljanjem nespojive funkcije.

U to, međutim, malo ko veruje, jer kako kažu u Agenciji, to je upravo omogućila izmena Zakona, odnosno usvajanje amandmana vladajuće većine koji je stvorio velike nejasnoće, zbog čega će ovih dana biti podneta žalba Ustavnom sudu.

“Sada će svako to da tumači onako kako to njemu odgovara. Zbog toga, između ostalog, i šaljemo predstavku Ustavnom sudu da bi razrešili taj problem. Mi ćemo, naravno, za sve one funkcionere koji podležu po zakonu zahtevati, odnosno očekivaćemo da to urade. Ukoliko to ne učine, mi ćemo onda da pokrenemo postupke”
, kaže Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Dragan Marković Palma, avgust 2009, Foto: Vesna Anđić
U pitanju je dvadesetak funkcionera iz Vojvodine, koji su u sukobu interesa zbog toga što su istovremeno i u Pokrajinskoj skupštini i na funkcijama gradonačelnika ili predsednika opština, kao i tri funkcionera iz Srbije koji su pored lokalnih izvršno-upravnih funkcija, takođe, i poslanici u Republičkoj skupštini.

Među njima je i Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine i poslanik Jedinstvene Srbije, članice vladajuće koalicije. Pitali smo ga – da li će obavestiti Agenciju o tome za koju se funkciju opredeljuje.

“Za mene je to završena priča. Izglasano je u Skupštini šta je izglasano, i to je to!”
, odgovorio je.

Važniji lični interesi


Istovremeno, obavljanje funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti je klasičan sukob interesa, a kako primećuje Čedomir Čupić paradoksalna je činjenica, da je vladajuća koalicija naknadno usvojila amandman na zakon koji je, upravo, ona donela.

“Ova trenutna vlast napravila je 2008. godine jedan veliki iskorak, jer je donela zakon koji se prvo odnosi na nju. Međutim, kada je zakon počeo da se sprovodi, onda odjenom hoće da on, na neki način, bude selektivan prema njima, da se odnosi na neke buduće. E to pokazuje jednu veliku neiskrenost, ali s druge strane, to pokazuje da su lični i partijski interesi važniji od opšteg interesa kojim oni treba da se bave. Zbog toga oni ulaze u jednu veliku vrstu velike neodgovornosti, a nesprovođenje zakona govori i o tome je to velika uzurpacija, i da ulaze u nešto što se zove krimnalna sfera”
, ocenjuje Čupić.
"To je pitanje vladajuće koalicije i odnosa unutar nje, a i opšte političke konstelacije. Poznato je šta se sve događa u vezi sa Kosovom, približavanjem Evropskoj uniji, ali i u vezi sa ekonomskom krizom. Jednom rečju, Vlada misli da bi ovo bilo previše na sve to", smatra politički analitičar Milan Nikolić.


Zbog čega vlast u Srbiji, uprkos deklarativnom zalaganju za ozbiljan obračun sa korupcijom, ne želi, ili nije u stanju, da reši problem duplih funkcija?

„To je pitanje vladajuće koalicije i odnosa unutar nje, a i opšte političke konstelacije. Poznato je šta se sve događa u vezi sa Kosovom, približavanjem Evropskoj uniji, ali i u vezi sa ekonomskom krizom. Jednom rečju, Vlada misli da bi ovo bilo previše na sve to. Posebno zbog relacije sa vojvođanskim delovima političke elite, kojima je posebno stalo da održe više funkcija. Najzad, radi se i o tome što su neke od tih funkcija izborne, tako da ceo paket je takav da nikome se sad ne ljulja previše čamac“
, smatra Milan Nikolić, politički analitičar.

RSE: Kakav rasplet Vi očekujete?

Nikolić
: Pa to će konačno negde da se i obavi, samo što se neće žuriti s tim. Čekaju se neka malo mirnija vremena kada će to biti obavljeno. Znači, nikom se ne žuri.

Šta o problemu duplih funkcija kažu Beograđani?



Tako razmišljaju građani koje smo anketirali, međutim, Čedomir Čupić upozorava:

„To je nešto što je politici vrlo opasno. Privremeno, oni mogu da pokažu tu svoju volju i moć, ali mislim da je to kratkotrajno, jer to smo već imali, pa videli smo kako se završilo.“

*****
Možda vas mogu zanimati i tekstovi:
Klipovi pod antikorupcioni sistem
Brisel bi mogao kazniti legalizaciju duplih funkcija
Funkcioneri i dalje sede u dve fotelje

Zbog sukoba interesa poslaničke klupe mogle bi ostati prazne
XS
SM
MD
LG