Dostupni linkovi

Funkcioneri i dalje sede u dve fotelje


Skupština Srbije
Skupština Srbije
Hiljadu i po funkcionera u Srbiji zatražilo je od Agencije za borbu protiv korupcije mišljenje da li mogu da obavljaju više funkcija, jer od prvog aprila im po zakonu sleduju kazne ukoliko obavljaju dve funkcije.

Ipak, izgleda da nadležne institucije sa vlastima vode bezuspešnu bitku, kako bi privoleli funkcionera da obavljaju samo jednu javnu funkciju.

Funkcioneri u Srbiji, koji obavljaju više javnih funkcija bez ikakvih zakonskih posledica mogu da ignorišu odluke Agenciji za borbu protiv korupcije, jer se očigledno ni nakon prvog aprila, nisu odrekli svojih fotelja. Jasan stav Agencije je da predsednici opština ne mogu biti poslanici, a da li gradonačelnici Jagodine i Kragujevca Dragan Markovića Palma i Veroljub Stevanović, napuštaju parlament ili gradsku upravu još uvek se ne zna.

Dragan Marković Palma, Foto: Vesna Anđić
Dragan Marković Palma
je dobio tumačenje Ministarstva pravde u kome piše da može da obavlja obe funkcije do okončanja mandata:

"Imam mišljenje Ministarstva pravde, a to što agencija dala mišljenje, to je mišljenje jednog člana. Agencija će tek doneti mišljenje da jedan čovek može vršiti dve funkcije."

Biće prijava


Iz Agencije za borbu protiv korupcije navode da će se naknadno odrediti prema tumačenju izvršne vlasti, ali da se zakon mora poštovati, kaže Čedomir Čupić predsednik Odbora, ali i ističe:

"Nikome mi nemožemo narediti da ne da mišljenje, ali to mišljenje ostaje samo mišljenje. A ne ono je pozivanje na zakon ili sprovođenje zakona. Znači ni jedno ministarstvo nije nadležno kada je u pitanju sukob interesa. Zato je donet i zakon."


Od 1. aprila, bar prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, niko ne bi smeo da ima dve funkcije, piše decidno u Zakonu. Dragan Marković Palma:

"Za mene je Ministarstvo pravde institucija, koju ja moram da poštujem. Zamislite da ja sada ne poštujem odluku ministarstva pravde. Jeste to kao pravni akt nema neku težinu, ali je mnogo stručnijih ljudi ima u ministarstvu pravde nego u agenciji za sukob interesa. Je li tako?"

Čedomir Čupić, Foto: Vesna Anđić

Razdvojene funkcije omogućavaju da sve što političari rade bude vidljivo i jasno, a i sami će biti rasterećeniji, kaže Čedomir Čupić:

"Zakon će se primenjivati jedanko prema svima. Nikakve selekcije neće biti. Druga je stvar šta će biti da oni to ne prihvate. Onda postoji procedura koja je vezana sa aspekta zakona. Oni već jednu funkciju nemaju, a ako je obavljaju onda će biti prijava. Onda ta prijava ide svojim tokovima, postoje drugi državni organi, pa čak i institucije u kojima se oni nalaze."


Bezuspešna bitka s vlastima


Republički parlament je mesto gde pojavljivanjem Dragan Marković Palma, ostvaruje drugu javnu funkciju. Sve se izgleda svelo na čekanje mišljenja ovog puta odbora, a odluke nigde osim u zakonu. Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović:

"Tamo stoji da u roku od 15 dana poslanik treba da dobije odgovor, a ako ga ne dobije, onda se smatra da nema sukoba interesa, ali ja zaista ne znam da li su ti poslanici dobili odgovor i u kakvoj su komunikaciji sa odborom."


Nemanja Nenadić, Foto: Vesna Anđić
Arbitražno mišljenje ministarstva pravde izgleda da je postalo meritum odluci da dvojne funkcije mogu do kraja mandata, da zadrže samo oni koji su birani pre donošenja zakona, što Dragan Marković izgleda dobro razume:

"Da vidimo kakvu će odluku da donese. Ja ću tu odluku da ispoštujem, ako to zakon traži da podnesem ostavku na neku od funkcija podneću. Podneću ostavku na funkciju narodnog poslanika, ako to bude definitivno zakon tražio od mene."


Izgleda ipak da razne komisije, poverenici, institucije sa vlastima vode bezuspešnu bitku za poštovanje zakona. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija:

"To mišljenje Ministarstva pravde potvrđuje da ova obaveza funkcionera da se opredeli za jednu javnu funkciju postoji. Nije to mišljenje, prema onome kako je citirano u medijima. To mišljenje ne daje odobrenje da se vrše paralelno dve javne funkcije, ono samo konstatuje da nije predviđena sankcija za one koji to ne učine. Veza i dalje postoji u svakom slučaju."


Očigledno je da se zeleno svetlo za vršenje bilo koje javne funkcije još uvek nalazi u političkim centrima. Zakoni su izgleda postali mera ličnog vrednosnog sistema, koji se primenjuje u zavisnosti od političke potrebe ili ličnog interesa.

Pročitajte i ovo:
Zbog sukoba interesa poslaničke klupe mogle bi ostati prazne
XS
SM
MD
LG