Dostupni linkovi

Fratini: Nadamo se saglasnosti za Srbiju do kraja juna


Franco Frattini i Božidar Đelić, Foto: Vesna Anđić
Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini koji je, u protekla dva u Beogradu imao susrete sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem, izrazio je nadu da će do kraja španskog predsedavanja Evropskoj uniji biti postignuta saglasnost o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.

On je naglasio da Italija želi da bude prva zemlja koja će ratifikovati taj sporazum sa Srbijom.

Govoreći o predstojećem skupu o Zapadnom Balkanu, u Sarajevu 2. juna, kojem bi, pored predstavnika Evropske unije i zemalja regiona, trebalo da prisustvuju i predstavnici SAD, Rusije i Turske, Fratini je rekao da je to izuzetno važan sastanak, na kojem će biti učinjeni konkretni koraci za zemlje Zapadnog Balkana na putu njihovih evropskih integracija.

Fratini je predložio i model za prevazilaženje spora u vezi sa nastupom delegacije Kosova na sarajevskom skupu:

Franko Fratini u Beogradu, Foto: Vesna Anđić
“Ja sam predložio da se primeni isti model kao što se desilo prilikom jednog samita ministara spoljnih poslova koji je organizaovan dok je Češka predsedavala EU. Tom prilikom bili su prisutni svi koji su želeli i nisu bili obeleženi imenom svoje države, već svojim ličnim imenom. To je bila neka vrsta neformalnog susreta, koji je poznat pod imenom “model Gimnih" i može se primeniti u situacijama kakva je ova koja danas karakrteriše odnose Beograda i Prištine. Raduje me da je srpska strana pokazala interesovanje za ovaj moj predlog, a naravno, taj ću isti predlog proslediti i Prištini. Ima još nekih detalja u koje sada ne bih ulazio, tipa - na koji način ćemo rasporediti pojedine učesnike za stolom, ili - da li će učestvovati i predstavnik UNMIK-a gospodin Zanijer. Po meni, on bi morao da prisustvuje, ali to je već detalj”, izjavio je Franko Fratini nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Vuk Jeremić je ocenio da je "Srbija pokazala konstruktivnost", ali je naglasio da "Kosovo ne može nigde biti predstavljeno na način koji je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244":

“Stav Srbije je – nema UNMIK-a, nema Kosova ”
, kaže Jeremić.

Plan 2020


Fratini i Đelić
Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije, rekao je da bi u Sarajevu trebalo razgovarati o zajedničkim projektima kojim bi se pokazalo šta Srbija i Zapadni Balkan u celini mogu doneti Evropi.

“Srbija priprema PLAN 2020, po ugledu na EU koja ima plan razvoja do 2020. godine. Mi ćemo pozvati ostale zemlje regiona da urade to isto, kako bi se u predstojećim godinama Zapadni Balkan i Evropa mogli usredsrediti na zajedničke projekte kojima bi se poboljšao životni standard”, rekao je Đelić.

Na konferenciji za novinare, pred odlazak šefa italijanske diplomatije u Prištinu, bilo je reči i o ukidanju srpske mobilne mreže na Kosovu. Fratini kaže da bi ovaj problem trebalo rešiti "tehnički" i "da od njega ne treba praviti političko pitanje".

Stav Srbije je, da se postojeća situacija mora promeniti. Vuk Jeremić:

“Zaista radimo sve da bi se ponovo uspostavio signal Telekoma Srbije tamo gde žive Srbi na Kosovu. U nekim delovima Kosova signal je već obnovljen. Mislim da ćemo biti uspešni i na ostatku teritorije. To ne bi bilo moguće bez intenzivne diplomatske aktivnosti, koja ide paralelno sa našim tehničkim naporima. Ali, iskren da budem, ne bih želeo da mnogo govorim o detaljima, zbog toga što je, ipak, najvažnije da se signal obnovi. Verovatno bi bilo teže, ukoliko bi o tome pričali javno.”

*****
Pročitajte i ovo
'Zeleno svetlo' za Srbiju i dalje zavisi od Haga

Srbi protestuju zbog prekida mreže, Priština zadovoljna
Eksplozija kod predajnika kosovskog provajdera, nema povređenih
Centralno Kosovo bez srpske mobilne mreže
Isključenje srpskih operatora se politički podgreva
XS
SM
MD
LG