Dostupni linkovi

Evrointegracije: Beograd u škripcu


Šivenje zastave EU u jednoj radionici u Beogradu, 13. oktobar 2011
Šivenje zastave EU u jednoj radionici u Beogradu, 13. oktobar 2011
Politika Beograda dostigla je svoj limit i iz izveštaja Evropske komisije jasno je da se dosadašnji pristup prema Kosovu mora promeniti ukoliko se želi napredak u evropskim integracijama.

Ono što je za evropske zvaničnike dobra vest za Beograd bi moglo da se pretvori u noćnu moru. Mali korak za Brisel, za Beograd je izgleda nepremostiv nastavak dijaloga sa Prištinom bez priče o prelazima na severu Kosova za šta ne nalazi sagovornike.

Dan nakon vesti iz Brisela da je za datum pregovora potreban samo nastavak dijaloga sa Prištinom. šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović nije promenio retoriku.

„Od tih prelaza zavisi normalno snabdevanje stanovništva i mnogi građani odlaze da rade u Rašku i obrnuto. I to pokazuje da moramo biti vrlo ekspeditivni u pronalaženju rešenja za problem Jarinja i Brnjaka i to je ono čemu smo mi usmereni“, rekao je Stefanović.

I dok Beograd čeka da EU odgovori na srpski predlog rešenja za prelaze Jarinje i Brnjak iz unije jasno poručuju da sada dalji koraci u evrointegracijama zavise od same Srbije.

Vincent Deger
Vincent Deger
Zahtev za postizanjem napretka u dijalogu Beograda i Prištine nije vremenski ograničen i, čim to bude ostvareno, Evropska komisija će preporučiti početak pregovora o ulasku Srbije u EU, rekao je poslanicima Skupštine Srbije šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer.

“Mi smo spremni da idemo u sledeću fazu procesa, to jest da preporučimo početak pristupnih pregovora. Dakle, čim bi se taj kriterijum ispunio, mi kao Komisija bismo bili spremni da o tome izvestimo nadležne organe Unije i zemalja-članica i da predložimo pomicanje u sledeću fazu. U tom smislu bih rekao da sve sada zavisi od toga da li će Srbija pokazati spremnost da ispuni taj kriterijum”, rekao je Dežer.

Adut izbijen iz ruke

Domaći zvaničnici ne objašnjavaju kako će premostiti prepreku za početak pregovora sa EU. Ponavljaju da je izveštaj Evropske komisije pokazao da je Srbija na dobrom putu.

„Pokazali smo i posvećenost dijalogu sa Prištinom i tražićemo rešenje za sva otovrena pitanja u narednom periodu“, kaže Jelena Trivan, potpredsednica Tadićevih demokrata.

Vladajuća garnitura je do nedavno igrala na dobro oprobanu kartu i EU i Kosovo. Sada kada joj je taj adut izbijen iz ruke sve više podseća na Koštuničinu politiku koji je Kosovo stavljao ispred EU. Zato je Liberalno demokratska partija zatražila od Vlade da objavi plan rada do 9. decembra, kada bi Evropski savet u decembru trebalo da odobri status kandidata, ili da budu raspisani izbori.

„Trenutna situacija na Kosovu nije takva da može da omogući da Srbija danas dobije status kandidata. Način na koji će se rešiti pitanje barikada, graničnih prelaza, i dalja implementacija svih prethodnih dogovora između Beograda i Prištine, ili između Beograda i EK, je ta stvar koja će uticati na to da li će početkom decembra države članice i formalno dati status kandidata Srbiji“, rekao je poslanik Ivan Andrić.


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke misli da Vlada ne može da ispuni uslove koje je u Mišljenju iznela Evropska komisija.

„Sudeći po tome kako reaguje na svaki zahtev koji izlazi iz onoga što Srbiji odgovara to vlada ne može da uradi. Treba potpuno drugačije pregovarati. Ne može Srbija da bude talac škripca u kome se nalazi Vlada. Ako je ostalo samo dva meseca da vlada ispuni neke zahteve da bi mogla mirno da ide na izbore Srbija zbog toga ne može da ispašta“, rekao je Nikolić.

Srbija ključni igrač

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić je u istom danu kada je objavljen izveštaj EK poručio da Srbija neće menjati svoju potitiku prema Kosovu. Kako je ta poruka pročitana u Briselu. Endrju Daff, predsednik Unije evropskih federalista, kaže da to znači da Srbija nije ozbiljna što se tiče pridruživanja EU.

“To je doduše tek prva deonica putovanja koje i za Srbiju i za
'Ako Srbija ne bude istrajala u opredeljenju da se pridruži uniji mogu se lako ugasiti šanse da će drugi u regionu to uspeti”, ocenjuje Daff.

EU može biti veoma dugačko ali verujem da je u integraciji Zapadnog Balkana Srbija ključni igrač i ako Srbija ne bude istrajala u svom opredeljenju da se pridruži uniji mogu se lako ugasiti šanse da će drugi u regionu to uspeti”, ocenjuje Daff.

Međutim, u ovom trenutku nema mnogo razloga za optimizam, kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Bilo bi iznenađenje, procenjuje naš sagovornik, ukoliko bi se napravio diskontinuitet koji nije napravljen sve ove godine.

“Mali broj političkih aktera je svestan činjenice da politika koja se do sada vodila po pitanju evropskih integracija i Kosova je jednostavno ograničena isključivo na potrebe javnog mnenja u Srbiji bez mogućnosti da ozbiljnije utiče na evropske partnere. Malo je ljudi svesno da je ta politika došla do svojih limita i da se mora promeniti ukoliko se želi napredak u domenu evropskih integracija. Meni to ne deluje mnogo verovatno zato mi što sad polako ulazimo u vreme intenzivne predizborne kampanje”, zaključuje Stanković.

U međuvremenu je Vlada Srbije usvojila akcioni plan o procesu evropskih integracija, a dokument koji će, kako je saopšteno, biti predlog rada za dalji nastavak evrointegracija proisteći će iz daljeg razmatranja izveštaja EK.
XS
SM
MD
LG