Dostupni linkovi

Srbija na domak kandidature


Zastava EU, Brisel, ilustrativna fotografija
Zastava EU, Brisel, ilustrativna fotografija
Šefovi diplomatija EU u Luksemburgu verovatno će u ponedeljak postići politički dogovor da se učini novi korak ka davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo, uz jasnu obavezu saradnje Beograda sa Haškim tribunalom. Očekuje se da ministri EU postignu političku nagodbu da se od EK zatraži "mišljenje" i naglasi "haški politički uslov", mada verovatno bez spominjanja isključivo da za to moraju da budu uhapšena dvojica optuženika, rekli su novinarima izvori u belgijskog predsedništvu EU.

Moguće je, kako je rečeno, da će staviti do znanja nužnost pomnog praćenja daljih koraka Srbije u saradnji s Haškim sudom u svim daljim koracima ka članstvu Srbije u EU.

Han ten Broke (Han ten Broeke), predsednik Spoljnopolitičkog odbora holandskog parlamenta rekao je za RSE da njegova zemlja ne želi da dovede do odustajanja od odlučivanja konsensusom o srpkoj aplikaciji.
Parlament je dao mandat svom šefu diplomatije da u zamenu za zeleno svetlo za prosleđivanje srpske aplikacije Evropskoj komisiji zahteva da svaki sledeći korak Srbije bude uslovljen punom saradnjom sa Haškim tribunalom - kaže Broke

„Iako je stav holandskog parlamenta da još nije vreme za prosleđivanje srpskog zahteva jer ta odluka nije u skladu sa sporazumom da se ne dozvoljava dalji napredak Srbije bez pune saradnje sa Haškim tribunalom, ipak se, kao i mnogo puta do sada dogodilo suprotno. Stoga je parlament dao mandat svom šefu diplomatije da u zamenu za zeleno svetlo za prosleđivanje srpske aplikacije Evropskoj komisiji zahteva da svaki sledeći korak Srbije bude uslovljen punom saradnjom sa Haškim tribunalom“, rekao je Broke.

Direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević rekla je beogradskim medijima da očekuje da će ministri spoljnih poslova Unije, prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije za članstvo, nastojati da pronađu kompromis između potrebe da se Beogradu omogući napredak u procesu evrointegracija i neophodnosti da se osigura završetak saradnje sa Hagom.

"Nadam se da će naš predlog Evropekoj komisiji biti prosleđen što pre. N eočekujem da će kriterijum saradnje sa haškim Tribunalom nestati i vetujem da će nas on pratiti u svakoj sledećoj fazi do ispunjenja onoga šro je konačni cilj, a to je hvatenje i isporučivanje dvojice optuženih za najteže ratne zločine i verujem da će odluka o tome, da li će naš zahtev biti prosleđen Evropekoj komisiji na izradu mišljenja donositi u želji da se, sa jedne strane, uravnoteži cilj da Srbija napreduje i, sa druge starne, da se ostavri cilj pune saradnje sa haškim tribunalom", istakla je Delević.
Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, Briselu, 26. januar 2010.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je pred današnji sastanak bio "oprezni optimista" jer, kako je izjavio javnom servisu, nema zvanične potvrde da će Holandija danas dati pristanak za prosleđivanje kandidature.

Dodao je da veliki broj članica EU smatra da je ubrzavanje evropskih integracija Srbije neophodno radi stabilnosti u regionu, ali da će Hag ostati uslov u formatu koji je bio i do sada.

"I do sada je saradnja bila neophodna i do sada je naredni korak bio moguć tek kada se svih 27 zemalja članica EU slože. Ovo nije pooštravanje uslova - uslov je postojao, postoji i tako će biti i dalje", rekao je on.

Jeremić je ukazao da će posle današnje pozitivne odluke početi period u koeme će “lopta biti u srbijanskom dvorištu”.
XS
SM
MD
LG