Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Baro: Srbija ispunila uslove za ukidanje viza


Žak Baro
Potpredsjednik Evropske komisije Žak Baro je izjavio da je, prema njegovim saznanjima, Srbija ispunila ono što se od nje tražilo u procesu vizne liberalizacije, ali da treba sačekati procjenu eksperata koji su boravili u Beogradu.

Baro je za "Večernje novosti" podsjetio da su eksperti Evropske komisije tokom nedavne posjete Beogradu procjenjivali da li su ispunjene sve obaveze, koje je Brisel ranije tražio od vlasti u Beogradu da bi ukinuo vize za putovanje državljana Srbije u zemlje Šengenskog sporazuma.

"Eksperti su, prije svega, provjeravali da li se primjenjuje zadovoljavajuća procedura za dodjeljivanje biometrijskih pasoša, kao i da li dobro funkcioniše postojeći sistem, koji smo utvrdili za stanovnike Kosova. Trebalo je i da dobiju određeni broj odgovora na precizna pitanja, koja se odnose na javni red i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. I, to je sve", kaže Baro.

Na pitanje da li je zadovoljan odgovorima datim ekspertima Evropske komisije, Baro ističe da to ne može da kaže dok stručnjaci ne završe posao, ali je, prema njegovim saznanjima, Srbija ispunila uslove utvrđene "mapom puta".

Na pitanje da li prihvatanje Lisabonskog sporazuma na referendumu u Irskoj olakšava zemljama Zapadnog Balkana put ka prijemu u EU, Baro je odgovorio potvrdno.

"Lisabonski sporazum će nam dati potrebne administrativne okvire za dalja proširenja (članstva EU). Ali, prije svega je na zainteresovanim zemljama iz ovog dijela Evrope, odnosno Zapadnog Balkana, da svaka pojedinačno pokaže da ima kapacitet za ulazak u EU i da stavi do znanja da je zadovoljila utvrđene kriterijume iz Kopenhagena", kazao je Baro.
XS
SM
MD
LG