Dostupni linkovi

Nastavlja se pad vrednosti dinara


Najnoviji srednji kurs je 97,22 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije, Foto: Vesna Anđić
Najnoviji srednji kurs je 97,22 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije, Foto: Vesna Anđić
Kurs dinara dospeo je na istorijski minimum, od uvođenja evra 2002. godine. Ekonomisti kažu da ova promena nije dramatična, iako predvidjaju da će vrednost srpske valute nastaviti da opada, ali ni gradjani nisu previše zabrinuti – jer su navikli na kursne oscilacije:


Najnoviji srednji kurs je 97,22 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije, što znači da je od poslednje dnevne promene srpska valuta prema evropskoj oslabila za 23 pare ili za 0,23 odsto.

Milan Ćulibrk, glavni urednik Ekonomist magazina, izjavio je za naš radio da je sadašnja vrednost dinara posledica svega što se dešavalo u domaćoj ekonomiji:

"Sasvim je logično što je evro ojačao u odnosu na dinar ako se ima u vidu da je prošle godine, mereno rastom potrošačke korpe, inflacija u Srbiji bila oko sedam posto, a porastom cena na malo oko deset odsto. U isto vreme cene u zemljama evro-zone apsolutno su mirovale, ili je njihov opšti nivo čak i smanjen."


Milan Ćulibrk: Dinar je mnogo jači nego što je realno trebalo da bude.
Drugi razlog je manja ponuda deviza na tržištu:

"Nije bilo direktnih stranih investicija. Zaustavljena su nova zaduživanja privatnog sektora u inostranstvu, koji je u prethodnom periodu povlačio i po četiri ili pet milijardi evra godišnje. Sve te devize su se na tržištu menjale za dinare, i to je pojačavalo ponudu i uticalo da dinar bude ralativno jak u odnosu na evro, i to mnogo jači nego što je realno trebalo da bude."


DRŽAVA JE GLAVNI KRIVAC ZA POSRTANJE DINARA


Narodna banka Srbije u poslednja dva dana intervenisala je na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 37 miliona evra, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Ekonomista Miša Brkić smatra da je država glavni krivac za poslednje posrtanje dinara:

Miša Brkić: U bankama se u opticaju pojavila veća količina domaće valute, što je na tržištu odmah oborilo vrednost dinara.
"Da bi splatila budžetske korisnike, država je morala da proda devize i za to je dobila veliku količinu dinara. Ti dinari su se onda našli u finansijskom sistemu zemlje, u bankama se u opticaju pojavila veća količina domaće valute, što je na tržištu odmah oborilo vrednost te robe, dakle dinara."

Pojedini ekonomisti ranije su upozoravali da je realan kurs dinara u odnosu na evro 120 i više, i da ga ne bi trebalo veštački održavati. Milan Ćulibrk smatra da svako prognoziranje te vrste spada u domen naučne fantastike:

"Realno je zapravo ono što postoji na tržištu. Ako se evro može u menjačnici kupiti za 97 dinara, onda je to realan kurs. Da zaista evro relano vredi 120 dinara ni u jednoj banci u Srbiji ne bi mogli da ga kupite za 97 dinara."


Ipak, kaže Milan Ćulibrk, sigurno je da će vrednost dinara nastaviti da klizi na dole, ali zaključuje da svakako nema razloga za paniku jer će te promene biti postepene:

"Nije dramatična situacija ako se ima u vidu da je krajem januara prošle godine srednji kurs evra bio 95 dinara. Da ste tada bilo kog gradjanina u Srbiji pitali da li bi bio srećan da do kraja 2009. evro ne predje 100 dinara, svi bi rekli „Da, bilo bi odlično”. Evo, još nismo došli do te granice."
XS
SM
MD
LG