Dostupni linkovi

Tadić: Decentralizacija zahteva vreme i strpljenje


Boris Tadić na konferenciji o decentralizaciji, 29. mart 2010. Foto: Vesna Anđić
Boris Tadić na konferenciji o decentralizaciji, 29. mart 2010. Foto: Vesna Anđić
Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je proces decentralizacije jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava društvo zbog čega u taj posao treba uključiti sve institucije, kako bi se izbeglo ponavljanje grešaka iz prošlosti.

Na otvaranju dvodnevne konferencije o decentralizaciji u Skupštini Srbije, Boris Tadić rekao je da pitanje decentralizacije, na kraju, podrazumeva i ustavne promene jer će jedino tako imati svoj pravi smisao i upozorio da bez toga pitanje decentralizacije može lako da se pretvoriti u politički “folklora”:

“Svaka institucija pitanjem decentralizacije mora da se bavi. To nije kratak postupak, minut, dva, godinu ili dve. To je društvani postupak koji zahteva vreme, strpljenje, pažljivo brižljivo planiranje, ali i ideju šta na kraju želimo da postignemo. Za pitanje decentralizacije i regionalizacije potreban nam je plan bolji nego svaki koji smo do sada imali”.

Na pitanje našeg radija, da li ovakve političke odluke iza kojih stoji i predsrednik republike ali i čitave institucije specijalno osmišljene da se samo tim pitanjem bave, znače da je država odlučila da decentralizaciju zaista i sprovede, predsedavajući Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije, Nenad Čanak, kaže:

“Ne, apsolutno ne. Ovo su koraci koji obezbeđuju da se o toj temi počne govoriti, a od toga što smo o nečemu govorili do toga da li smo nešto uradili, kao što znamo iz naše istorije, veliki je put”.
XS
SM
MD
LG