Dostupni linkovi

Bramercove kritike Beograd smatra pritiskom


Glavni haški tužilac Serge Brammertz u razgovoru sa predsednikom Srbije, 11. maj 2011
Glavni haški tužilac Serge Brammertz u razgovoru sa predsednikom Srbije, 11. maj 2011
„Ključ za hvatanje begunaca, bez svake sumnje, nalazi se u Beogradu“, jasan je bio glavni haški tužilac Serž Bramerc, nakon što je prošle nedelje završio svoju posetu Beogradu.

U istom raspoloženju sastavio je i izveštaj, koji će 6. juna i zvanično predstaviti Ujedinjenim nacijama. Glavne kritike uglavnom se odnose na traganje za beguncima, a sam ton dokumenta je oštriji jer već više puta iznete sugestije nisu uvažene.

Ministar policije Ivica Dačić odgovara, međutim, da osim činjenice da su Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi, Srbiji nema mnogo šta da se zameri. Negativan izveštaj tumači kao pritisak, a za pritiskom, kako kaže, potrebe nema.

"To nije potrebno, zato što Vlada Republike Srbije i svi
oni koji se bave ovim poslom, apsolutno se ne bave ni sakrivanjem, ni pomaganjem, niti odugovlačenjem istrage o njihovoj lokaciji, nego je jednostavno to jedna potraga, kao i svaka druga, za licima koja su odbegla i kojima je za sada nepoznata lokacija. Prema tome, to je jedan dodatni pritisak na Srbiju kako bi se motivisala da uključi sve svoje kapacitete“, rekao je Dačić.

I predsednik Srbije Boris Tadić uverava da Srbija svim državnim potencijalima traga za haškim beguncima i dodaje kako veruje da će Ratko Mladić i Goran Hadžić, ukoliko su u Srbiji, u dogledno vreme biti i uhapšeni.

"Nemojte me pitati kada će to biti. Ne znam. To može da se desi i sutra i za mesec, godinu ili dve", rekao je srpski predsednik.

Telefoniranje beguncima

Glavne krivce za to što je optuženik za srebrenički genocid i dalje na slobodi, Bramerc je više puta do sada video upravo u onima koji za njim tragaju. I sam tužilac za ratne zločine Srbije, priznao je da imaju problema sa curenjem informacija o akcijama potrage za haškim optuženicima.

Takvog mišljenja su i stručnjaci za tu oblast, koji smatraju da begunce ne štite grupe fanatičnih boraca, već informacije koje im stižu iz centara zaduženih za njihovo lociranje.
Jedna od potraga za Ratkom Mladićem u Beogradu, februar 2010
I Zoran Mijatović, jedan od nekadašnjih čelnih ljudi Državne bezbednosti, ukazuje da je neophodno još jednom preispitati metode potrage, ali i političku volju vlasti.

“Da li je ona zaista krenula u potragu za beguncima ili samo vrši demonstraciju – to su beskonačni pretresi Mladićevih kuća, raznih lokacija i tako dalje uz jednu jaku propagandu da se nešto radi. To više uopšte nije neophodno. S druge strane, svi ovi javni pretresi koji se vrše na raznim lokacijama, su samo telefoniranje beguncima šta se o njima zna i šalje im se poruka da se paze”, rekao je Mijatović.

Koji god da su razlozi presudili da izveštaj Serža Bramerca prvi put dobije izrazito kritičan ton, njegove posledice po evropski put zemlje mogu biti velike.

Zato je, prema rečima potpredsednika Vlade zaduženog za
“Na nama nije da polemišemo sa Haškim tribunalom, već da nedležne službe postupe po sugestijama", kaže ministar Đelić

evrointegracije Božidara Đelića, u narednom periodu neophodno uvažiti Bramercove sugestije.

“Na nama nije da polemišemo sa Haškim tribunalom, već da nedležne službe postupe po sugestijama. Tako da se i u nedeljema koje dolaze kontakti ne svode samo na ta dva godišnja izveštaja, negu su stalni. Da se tu konstatuje napredak u saradnji i da sledeći izveštaj Serža Bramerca, koji će biti objavljen neposredno pred odluku koja se očekuje 9. decembra do strane zemalja EU, bude pozitivan”, kaže Đelić.

Srpski heroj i prodane duše

Nedavno istraživanje je pokazalo da Ratka Mladića Haškom tribunalu ne bi izručilo čak 51 odsto građana Srbije, dok bi svega sedam odsto njih uzelo 10 miliona evra koji se nude za infiormaciju o tom beguncu. I Beograđani u našoj anketi, dali su slične odgovore:

Pristalice nacionalističke organizacije Naši 1389 nose kartonski lik Ratka Mladića kroz Beograd, foto: Naši 1389
"Na pamet mi ne pada! Kako da izdam narodnog heroja?! Ajte, molim vas!"

"Da sam u mogućnosti, pomogao bih mu da ga ne uhvate. On je srpski heroj. Jure jedino što je valjalo u srpskoj vojsci! Naše prodane duše to rade!"

"Ne bih zato što ga ne smatram ratnim zločincem."


Stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević veruje da, posmatrajući takvu statistiku, Bramercov izveštaj i nije mogao biti drugačiji.

„I kako će Bramercov izveštaj biti bolji, ako se ovde na svim anketama ispostavlja da je Haški sud omrznut, da većina građana ne bi htela da doprinese hapšenju Mladića, ako se ispostavlja da najjača opoziciona stranka pretvara jednu ulicu u 'Bulevar ratka Mladića'...? Cela zemlja izgleda tako! To ne mogu da poprave tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i nekoliko policajaca, jer, čim porazgovarate malo sa policajcem, vidite njegovo političko nastrojenje, vidite koga voli, a koga ne voli“, kaže profesor Dimitrijević.

Iako je izveštaj negativan, srpski zvaničnici i dalje su optimisti da se do decembra, kada bi članice Evropske unije trebalo da donesu odluku o kandidaturi Srbije za članstvo, koja će dobrim delom zavisiti i od ocene Serža Bramerca, situacija može promeniti.

To pokazuju i izjave, u kojima, kao i mnogo puta do sada, nastavljaju da uveravaju da će biti učinjeno sve, kako bi saradnja sa Hagom u potpunosti bila ispunjena.
XS
SM
MD
LG