Dostupni linkovi

Nova poruka o jedinstvu Beograda i Banjaluke


Premijeri Srbije Mirko Cvetković i RS Aleksandar Džombić na sednici Vlade u Banjaluci, 18. mart 2011
Premijeri Srbije Mirko Cvetković i RS Aleksandar Džombić na sednici Vlade u Banjaluci, 18. mart 2011
Tek što su članovi rekonstruisane Vlade Srbije zasukali rukave i održali samo jednu sednicu, dan nakon toga već zasedaju u Banjaluci sa kolegama iz Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Još je nepoznato kako će novo-stari sastav srpske Vlade rešiti mnoge probleme kod kuće, poput nezaposlenosti i lošeg životnog standara, jer su mnoge mere koje se pripremaju pod “oznakom poverljivo” ali pitanje je i da li je jasno o čemu je reč u Banjaluci.

I koliko je uobičajeno da dve vlade održavaju zajedničke sednice pogotovo kada se radi o jednoj entitetskoj. Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je u pitanju regionalna saradnja.

“Republika Srbija je posvećena realizaciji Sporazuma o specijalnim vezama i isto tako kroz to ona je posvećena saradnji u regionu i mi smatramo da ova sednica vlada je istovremeno i neka vrsta odličnih političkih odnosa ali takođe i želje Srbije da obavlja regionalnu saradnju”
, kaže Cvetković.

Neuobičajeno u praksi ali potpredsednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović kaže da je ova ideja Beograda i Banjaluke na tragu Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i RS, koji je u skladu sa Ustavom BIH, i najavljuje da model zajedničkog rada izvršnih vlasti Banjaluka neće rezervisati samo za Beograd.

“Osnovna motivacija je da ako na jednom mestu sedimo, razgovaramo i analiziramo protokole i memorandume koje smo svojevremeno potpisali i ako vidimo prepreke na tom putu da je ovo odlična forma. U dogledno vreme će Vlada RS i nekim drugim vladama u regionu uputiti poziv za zajedničke sednice jer smatramo da je to odličan način da unapređujemo međusobnu saradnju”
, objašnjava Kasipović.

Možda i politički eho zajedničkih aktivnosti Beograda i Banjaluke ne bi iritirao ne samo Sarajevo već i deo javnosti u Srbiji kada bi Banjaluka imala slične odnose sa centralnim vlastima u Sarajevu i kada bi Beograd na poruke predsednika RS Milorada Dodika da su oči iz RS uprte u Beograd a ne Sarajevo odgovarao da bi trebalo da bude obrnuto.

Rasturanje BiH


U Srbiji je među najžešćim kritičarima politike zvaničnog Beograda prema regionu pa i Banjaluci opoziciona Liberalno demokratska partija. Poslanica ove stranke Vesna Pešić na pitanje kako komentariše zajedničke sednice dveju vlada kaže da “Srbija neprekidno rastura BiH”.

Članovi Vlade Srbije sastali su se i sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, Banjaluka, 18. mart 2011
“I zbog toga nema ništa od našeg puta ka EU, ne možemo mi da idemo ka EU a da ostavimo našu Republiku Srpsku. Znači to je sve foliraža. To je sve jedan pleva koja tu pliva. Oni pokušavaju da svima dosadi, i da se pokaže da je BIH jedna neuspela država, kao što jeste, i da pokušaju na neki način da rasture Bosnu, i da se osamostali RS, i da dođe do nekakvog ujedinjenja. Znači, oni se bave tim teritorijama i svim tim a dok to bude bilo čekaju neke pogodne momente da to svima dosadi i da kažu ajde pusti ih, ali prvo mislim da je to račun bez krčmara, da se to neće dogoditi a u međuvemenu Srbija propada”, kaže Pešićeva.

Na osnovu dosadašnjih odnosa ne mogu se izvući neki posebno pozitivni rezultati iz specijalnih i paralelnih veza Srbije i RS, tvrdi Slobodan Popović, iz Socijaldemokratske partije BiH.

“Kad se pogledaju ekonomski odnosi s jedne i druge strane stravičan disparitet u spoljnotrgovinskim odnosima ima RS sa Srbijom,
"Kad povučemo paralelu u spoljnotrgovinskoj razmeni Federacije BiH sa Srbijom ispadne kao da Sporazum o posebnim paralelnim vezama sa Srbijom ima Federacija BiH a ne RS”, kaže Slobodan Popović.
pa kad onda povučemo paralelu u odnosima u spoljnotrgovinskoj razmeni koje ima Federacija BiH sa Srbijom ispadne kao da Sporazum o posebnim paralelnim vezama sa Srbijom ima Federacija BiH a ne Republika Srpska”
, objašnjava Popović.

Šta se onda demonstrira u zajedničkim sednicama vlada Srbije i RS. Simbolika u pokazivanju dobrih odnosa, jačanje ekonomskih veza ili politička poruka pod plaštom specijalnih veza.

Iako se može uviti u oblandu regionalne saradnje, zajedničkog interesa ili evropskog puta urednik sarajevskih Dana Faruk Borić kaže da mu se čini da se iza te oblande krije politička poruka o jedinstvu vlasti u Beogradu i Banjaluci, i zajedničkom nastupu i prema Sarajevu, i prema drugim regionalnim centrima.

“Između RS i Srbije postoji iznimno dobra ekonomska, kulturna i politička saradnja. Prema tome ja ne vidim kuda dalje može da se ide u produbljivanju tih odnosa osim ako krajnji cilj nije dalje zaoštravanje situacije u regionu. To što Boris Tadić ima svoje unutrašnje političke probleme to je njegova stvar. On očigledno pokušava da konstektueliziranjem RS kao nekog svog političkog uspeha anulira sve ono što je negativno na planu Kosova ili krize vlasti u Srbiji”
, uveren je Borić.

Ni sociolog Božidar Jakšić ne očekuje neke rezultate od zajedničkih zasedanja dveju vlada.

“Dva brata uboga našli jedan drugoga. Taj preživeli nacionalizam koji se tu još mota po javnosti je potpuno besmislen. Treba pokazati u isti mah da smo za Evropu i da veoma visoko promovišemo nacionalne interese. Šta će odlučiti? Ništa jer oni ni o čemu ne odlučuju, oni mogu da rade šta hoće”
, zaključuje Jakšić.
XS
SM
MD
LG