Dostupni linkovi

Ko se u Beogradu seća Divjaka


Jovan Divjak u Beču, mart, 2011.
Jovan Divjak u Beču, mart, 2011.
Dok Jovan Divjak već mesecima ne može da izađe iz Beča, gde je uhapšen po poternici Srbije zbog navodne odgovornosti za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, javnost i mediji u Srbiji su ga zaboravili.

U našoj anketi u manjini su oni Beograđani koji će se setiti zbog čega vlasti toliko insistiraju na izručenju čoveka koji je za građane susedne države, ali i za mnoge druge, jedan od simbola odbrane Sarajeva:



Na intelektualnoj sceni Srbije retki su oni koji će se složiti sa našim poslednjim sagovornicima. Iako snimci iz Dobrovoljačke ulice jasno prikazuju Divjaka kako viče „ne pucaj!“, Tužilaštvo u Beogradu smatra ga odgovornim za pogibiju vojnika JNA.

Za poslanika Žarka Koraća, koji je Divjaka upoznao u ratnom Sarajevu, reč je čoveku koji bi umesto hapšenja zaslužio priznanje za pokušaj sprečavanja ubistva.

„To neće da se prizna, ali mislim da ovde ima neke zle volje prema
„To neće da se prizna, ali mislim da ovde ima neke zle volje prema njemu zato što je on praktično bio jedini Srbin general u Armiji BiH", ocenjuje Žarko Korać.

njemu zato što je on praktično bio jedini Srbin general u Armiji BiH. Mislim da će čak i kod relativno liberalnih ljudi biti malo spremnosti da se zatraži oslobađanje Jovana Divjaka, a da će se pre insistirati da se u nekom nezavisnom sudskom procesu ispita njegova odgovornost. Stalo se na poziciju da je rat prošao i da treba da se okrenemo budućnosti evropskih integracija“, ocenjuje Korać.

Medijskom linču u Srbiji bili su izloženi i oni koji su u danima nakon njegovog hapšenja zatekli u Sarajevu i pridružili se građanima koji su u majicama sa likom Jovana Divjaka tražili njegovo oslobađanje.

Divjak nije adresa za kažnjavanje

Na premijeri svog filma u glavnom gradu BiH, glumac Dragan Bjelogrlić progovorio je i o generalu Armije BiH.

“Često smo se viđali ovako po Sarajevu i razgovarali. Osim tog prvog dana, nikad sa njim nisam pričao o politici i dešavanjima u ratu. Uvek smo pričali o nekim drugim stvarima. Prosto mi je žao što neće biti večeras na mom filmu, a pretpostavljam da će se to nekako rešiti na bezbolan način“, rekao je Bjelogrić.

Žarko Korać
Nakon ovoga, brojni sajtovi bivaju preplavljeni oštrim kritikama i komentarima u kojima se poziva na bojkot njegovog filma. Bjelogrlić je po povratku u Beograd povukao sve što je prethodno izrekao.

U delu javnosti u Srbiji, Divjak je proglašen krivim i pre bilo kakvog suđenja. Uz tvrdnje da odgovornost za pogibiju vojnika JNA u Dobrovoljačkoj mora biti utvrđena, a da Tužilaštvo BiH po tom pitanju do sada nije uradilo ništa, i pojedini pravnici, među kojima i advokat Tomislav Višnjić, smatraju da mu se, pod određenim uslovima, može suditi u Srbiji:

„Načelno bi tim slučajem trebalo da se bavi Bosna, ali ako ne može sama da iznese taj predmet međunarodna zajednica bi na određeni način trebalo da je primora. Ako to ne uspe, onda će suđenje biti u Srbiji, ali tu će biti problem oko svedoka i neće moći to da uradi bez Bosne“, kaže Višnjić.

Podsećamo, pre Divjaka u Londonu je po poternici Srbije zbog istog slučaja uhapšen bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić. Britanski sud je međutim odbio zahtev Beograda za njegovim izručenjem kao neosnovan.

Za Žarka Koraća ovo je signal da Jovan Divjak nije adresa za kažnjavanje odgovornih za Dobrovoljačku:

„Mučno je gledati naše insistiranje da se njemu sudi, a oslobođen je njegov politički pretpostavljeni Ejup Ganić i to od strane engleskog suda za koji se stvarno teško može reći da nije profesionalan i da je korumpiran. Mislim da se u Srbiji stalno pokušava poslati poruka kako su sve strane bile jednake. Ja to zovem nivelisanje krivice, koje u suštini vodi potpunoj relativizaciji odgovornosti za ono što se dešavalo“, rekao je Korać.

Slučaj Divjak


Dosije Dobrovoljačka: Svjedočenja, snimci dešavanja, analize i komentari
.

Slučaj Divjak

Jovan Divjak je uhapšen 3. marta u Beču po potjernici iz Srbije za slučaj "Dobrovoljačka ulica". Osmog marta je pušten, uz kauciju od 500.000 eura, da odluku o izručenju dočeka na slobodi u Austriji.

Divjak je rođen 1937. godine u Beogradu i uoči rata u BiH je bio pukovnik JNA. Po izbijanju sukoba u aprilu 1992. godine priključio se Teritorijalnoj odbrani BiH i postavljen je za zamjenika komandanta i na toj poziciji ostaje i nakon formiranja Armije BiH.


Divjak je među najomiljenijim komandantima Armije BiH i braniteljima Sarajeva i BiH.
Nakon penzionisanja 1998. godine, postaje aktivan u nevladinom sektoru i javnom životu i vodi Udruženje Obrazovanje gradi BiH. Uživa ugled kao skromna i visoko moralna osoba posvećena pomoći ugroženim i obespravljenim.

Divjak je dobitnik francuskog ordena Legije časti.

Intervju Omera Karabega sa generalom Divjakom o događajima u Dobrovoljačkoj možete pročitati kao i pogledati videa iz Dobrovoljačke ovdje.

Divjakovo hapšenje se desilo godinu i dva dana nakon Ganićevog hapšenja u Londonu.

Londonski sud je 27. jula prošle godine odbio Ganićevo izručenje Srbiji uz obrazloženje da se radi o politički motiviranom procesu. U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu su odbacili ove tvrdnje i odbili su obustaviti postupke za slučaj Dobrovoljačka.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je optužilo 19 osoba za ratni zločin zbog komandne odgovornosti i ućešća u događajima u Dobrovoljačkoj ulici.

Tri osobe više nisu žive a među ostalima na spisku su i bivši tadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kuljić, komandant Štaba TO RBiH Hasan Efendić, zamjenik šefa MUP-a RBiH Jusuf Pušina, oficir Armije BiH Fikret Muslimović, komandant Specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač Zelenih beretki Emin Švrakić i osnivač Patriotske lige Zaim Backović.

***********

XS
SM
MD
LG