Dostupni linkovi

Istraga o zločinima nad Srbima u Podrinju još traje


Naser Orić u haškoj sudnici, juli 2008.
Naser Orić u haškoj sudnici, juli 2008.
Tragom najave Tužilaštva za ratne zločine Srbije da će tražiti od Haškog tribunala dozvolu da se sasluša Ratko Mladić za zločine snaga Armije BiH pod komandom Nasera Orića u Istočnoj Bosni, pitali smo Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva BIH dokle se stiglo u toj državi sa istragom tih zločina nad Srbima.

Grubešić: U posebnom odjelu Tužilaštva BiH za ratne zločine postoji jedan poveći predmet koji se odnosi na stradanje žrtava srpske nacionalnosti na području Srebrenice i okolnih mjesta, uglavnom se radi o periodu 1992. -1993. godina. Ne možemo govoriti nikakve detalje o imenima osumnjičenih, niti o drugim detaljima koji bi mogli ugroziti našu istragu. Dakle, radimo na vrlo opsežnom predmetu stradanja Srba i to je sve što vam mogu reći.

RSE: Dakle, ne možete reći da li je to vezano za ime Nasera Orića?

Grubešić: Ne bi bilo profesionalno da komentiram bilo koja imena.

RSE: Da li imate saradnju sa Tužialštvom u Beogradu koje radi isti posao kao vi?

Boris Grubešić
Grubešić: Mi smo više puta ponovili stav da su za predmete ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji BiH i gdje su osumnjičeni građani BiH nadležne pravosudne institucije BiH i to je naš stav.

RSE: Da li ste u vezi sa tim zločinima tražili dokumentaciju koju je prikupio Beograd?

Grubešić:Mi smo imali saradnju kada su u pitanju zločini u Podrinju zato što se dio žrtava nalazi na teritoriji Srbije.

RSE: Da li ćete tražiti saslušanje Ratka Mladića u vezi sa tim zločinima?

Grubešić: Već u okviru nekih predmeta koji su u toku i kojima se sudi u BiH, već su se pojavili zahtjevi određenih odvjetnika da se Mladić sasluša na određenim predmetima koji se rade kod nas. Ali mi bismo bili neprofesionalni kada bi takve operativne stvari komentarisali putem medija.

Kao što, dakle, potvrđuje i naš sagovornik iz Sarajeva, dosije o zločinima nad Srbima u istočnoj Bosni je podebeo i potreba procesuiranja odgovornih za te zločine nije sporna.

Zločini izvan haške optužnice

Pitali smo glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Novaka Kovačevića da li je iko do sada osuđen za zločine nad Srbima u tom području?

Kovačević: Mislim da nema takvih. Normalno je da očekujemo sada da će ići nešto brže ali videćemo, ne znam ja.

U ovom trenutku o tim zločinima vode istragu dva tužilaštva u dve države. Novak Kovačević nam je potvrdio da je jedan od osumnjičenih za ratne zločine Naser Orić.

Haški tribunal je 3. jula 2008. godine pravnosnažno oslobodio krivice ratnog komandanta snaga Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića za zločine nad Srbima u tom gradu 1992. i 1993. godine.

Događaji koje Tužilaštvo za ratne zločine Srbije istražuje, kako naglašavaju u Beogradu, nisu obuhvaćeni haškom optužnicom protiv Orića, a radi se o događajima na potezu od Zvornika do Skelana, uključujući okolinu Srebrenice, između ostalih Šekoviće, Bratunac, Kravicu....

Novak Kovačević o tome da li bi Mladić mogao da bude bitan svedok:

“Nije samo Mladić, svi oficiri su bili na terenu u to doba. Ko je bio na ovim područjima, može da kaže šta mu je poznato, ne vidim šta više ili manje može Mladić reći od ostalih.”

Advokat Srđa Popović kaže da pravno nema smetnji da se neki optuženik, pa ni Ratko Mladić, sasluša u vezi sa drugim zločinom, ali u ovom slučaju, ovako najavljena namera da se on sasluša za zločine nad Srbima, koji se inače uvek spominju uz srebrenički genocid, njega navodi na zaključak da je u pitanju “politički manevar da se umiri onaj deo javnosti koji uvek želi da kaže: a zločini prema nama se ne ispituju. I da se ide za tim da se uspostavlja ta nekakva tobožnja ravnoteža.

RSE: Bratunac i Srebrenica?

Popović: Pa, da.

Na kraju, podsećamo na reči dramaturga iz Sarajeva Almira Imširevića koji je nedavno u našem programu rekao šta narode koji su ratovali u 90-im godinama danas najviše razdvaja:

“Mi bismo trebali da izbacimo iz naših rječnika riječ “ALI”. U našim međusobnim razgovorima kada ja kažem da se u Srebrenici desio zločin, vi kažete da, ALI, muslimani su radili to i to...I obrnuto. To ALI nas zadnjih 15-20 godina tako dobro rastavlja i razbija, da je to neverovatno.”
XS
SM
MD
LG