Dostupni linkovi

U BiH i Srbiji ukidanje i smanjenje carina na neke robe iz EU


Mobiteli su roba iz EU na koje se u Srbiji od 1. januara ne plaća carina
Mobiteli su roba iz EU na koje se u Srbiji od 1. januara ne plaća carina
Od subote se u BiH ukidaju stope carina na uvoz određenih vrsta robe porijeklom iz EU, koje su obuhvaćene aneksima Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH.

Kako je ranije potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje, za proizvode - kao što su dizel-gorivo, bezolovni motorni benzin sa oktanskim brojem 95 ili većim i lož-ulja ekstra lakog - carina će biti u potpunosti ukinuta, a to se isto odnosi i na gume za bicikle, putničke automobile, autobuse i kamione.

Od subote će carina u potpunosti biti ukinuta i za određene proizvode tekstilne industrije, poput spavaćica i pidžama, kratkih majica, džempera, pulovera i prsluka, trenerki, skijaških odijela, kupaćih kostima i slično.

Takođe, carina će u potpunosti biti ukinuta na određene predmete građevinske i metalne industrije i određene sportske rekvizite.

Carina se u potpunosti ukida i na određene mliječne proizvode, poput namaza i sireva, na određene vrste povrća, te na ovčije i kozije meso.

Stope carine na uvoz određenih vrsta robe porijeklom iz EU, kao što su proizvodi poput bezolovnog motornog benzina sa oktanskim brojem manjim od 95, od danas se smanjuje sa šest na četiri odsto.

Teško je reći da li će doći do smanjenja cijena od početka godine zbog ukidanja i smanjenja carina, jer je formiranje cijena na tržištu u BiH slobodno.


Isto se odnosi i na motorna ulja, tačnije kompresorska ulja za podmazivanje i turbinska ulja za podmazivanje, gdje će carina sa šest odsto biti smanjena na četiri

Stopa carine za određene tekstilne proizvode - poput kaputa, ogrtača i pelerina od umjetnih i sintetičkih vlakana, odijela od vune, jakni, sakoa i hlača, kostima od vune, pamuka i sintetičkih vlakana, bluza i košulja od pamuka ili sintetičkih vlakana i slično, smanjena je sa devet na šest odsto.

Ovakvo postepeno ukidanje carina odnosi se i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva, kao i na polovna putnička motorna vozila s porijeklom iz EU za koja stopa carine sa devet smanjena na šest odsto, dok će 2013. u potpunosti biti ukinuta carina na putnička motorna vozila iz EU.

Od početka 2011. godine smanjena je stopa carine sa šest na četiri odsto na određene mliječne proizvode, poput nekih jogurta, mliječnih namaza i slično, u zavisnosti od sadržaja mliječne masnoće, zatim na teleće i juneće meso, te na prženu kafu, sa i bez kofeina.

U UIO navode da je teško je reći da li će doći do smanjenja cijena od početka godine zbog ukidanja i smanjenja carina.

Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo zavisi od ponude i potražnje u datom momentu, dok u svakom slučaju ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu proizvoda.

Od vozila do mobitela


Od subote je prosečna stopa carine za uvoz robe u Srbiju iz zemalja Unije smanjena, u prosjeku, sa 8,78 odsto na 2,63 procenta.

Ilustracija
To smanjenje omogućava primjena prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Od 1. januara carine su manje za uvoz određenih roba iz zemalja Evropske unije.

Pregovori sa EU o carinskim stopama za uvoz poljoprivrednih proizvoda bili su najkompleksniji. Vodilo se računa o statusu svakog pojedinačnog proizvoda u zavisnosti od toga koliko je on bitan za domaću proizvodnju.

Zato postoji pet aneksa i dva protokola koji regulišu tu materiju. Ipak, snižavanje stope carine biljleži se i u tom dijelu privrede.

"Stopa carina za poljoprivredne proizvode je sa 8,5 spuštena na 7,02 posto.To je ukupno govoreći za poljoprivredu, i ono što vam je za poljoprivredu specifično to je da postoji određena grupa proizvoda za koje nisu uopšte odobrene koncesije, znači koje su ostale na svojoj stopi carina koja je bila pre potpisivanja sporazuma. Za ove druge, imamo neko spuštanje, ono je raznoliko“, objašnjava Nadica Pantović iz Ministarstva finansija.

Na listi su se našli i teretna i putnička vozila, ali i oprema za njih i za dvotočkaše. Carina za gume za motocikle i bicikle biće smanjena sa šest na četiri odsto, a putnička sa 12 na osam odsto.

I dok za automobile stopa carina zavisi od kubikaže, za uvoz kamiona nova carina će biti 8,3 odsto, a za polovne 11 procenata, bez obzira na vrstu motora, radnu zapreminu i bruto nosivost.

"Za vozila, recimo putnički automobil s dizel motorom i zapreminom od 1.500 do 2.000 kubika, naplaćivaće se stopa carine od 5 posto“
, kaže Pantovićeva.

Na uvoz kombinovanih frižidera i zamrzivača iz EU više se neće plaćati carina, a na frižidere, bilo da su samostalni ili ugradni, u 2011. carina će biti četiri odsto bez obzira na zapreminu.

Niža će biti i carina za šporete, mašine za pranje i sušenje veša, za pranje posuđa, ali i na televizore, koja će biti snižena sa 10,5 na 8,3 odsto.

I za mobilne telefone proizvedene u EU bi trebalo u 2011. da se plaća manje, jer se za njih neće naplaćivati carina.
XS
SM
MD
LG