Dostupni linkovi

Srbija posle odluke KFOR-a želi dodatne garancije za bezbednost Srba na Kosovu


Jedinice KFOR-a u Rudarama, na severu Kosova, decembar 2022.
Jedinice KFOR-a u Rudarama, na severu Kosova, decembar 2022.

Beograd će tražiti dodatne garancije za bezbednost Srba na Kosovu posle odluke misije KFOR da odbije zahtev Vlade Srbije da se deo srpskih bezbednosnih snaga vrati na to područje.

To je najavila premijerka Ana Brnabić u nedelju, 8. januara, ocenivši da o karakteru tog odgovora "mnogo" govori činjenica da je srpskoj strani prosleđen na Badnje veče i posle napada na trojicu srpskih dečaka.

"Dobrodošla je podrška albanskih, holandskih, nemačkih, američkih i svih snaga, samo nije dobrodošla podrška srpskih bezbednosnih snaga. Meni to nije logično i suprotno je Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", rekla je premijerka novinarima u Dubaiju gde boravi u zvaničnoj poseti.

Ocenila je da je stav misije KFOR o bezbednosti na Kosovu jedno, a da je realnost na terenu nešto drugo.

"Realnost je ne samo da se Srbi na Kosovu i Metohiji ne osećaju bezbedno već da nisu bezbedni. Na Badnje veče su napadnuta trojica mladića, a to je samo poslednji u nizu incidenata kojih je u prethodne dve godine bilo više od 300 i niko za njih nije odgovarao", kazala je Brnabić, prenosi Radiotelevizija Srbije (RTS).

Ona je najavila da će Beograd nastaviti da insistira na poštovanju Rezolucije 1244 i ostalih sporazuma, prvenstveno Briselskog i to u delu koji se tiče formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

"Očekujem da se dogodi ono što su naši međunarodni partneri obećavali i da se u januaru krene sa formiranjem ZSO. To je moj fokus za januar i da se o tome razgovara na sastancima iduće nedelje", navela je premijerka.

Zbog čega je odbijen zahtev?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno u nedelju da je KFOR odbio zahtev Srbije za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo.

Vlasti u Srbiji su sredinom decembra poslale kancelariji NATO misije na Kosovu, KFOR-u, zahtev za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

Predsednik Srbije je u intervjuu za televiziju Pink 8. januara naveo da je KFOR u odgovoru naveo da nema potrebe za povratkom srpskih snaga.

"KFOR nam je odgovorio da nema potrebe za povratkom naših snaga na sever Kosova i Metohije, kao što smo i očekivali, iako po rezoluciji SB UN 1244 nemaju pravo da odbiju taj naš zahtev jer se oni za to ne pitaju", ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da ostaje pitanje da li će se zvaničan Beograd obratiti UN-u i zatražiti izjašnjavanje na sednici Saveta bezbodnosti. On je naveo da, ukoliko bi se to uradilo, Srbiju bi podržala Rusija, ali bi ishod i dalje bio potvrda odluke KFOR-a.

"Šta ćemo posle te sednice, da ostavimo (premijeru Kosova Aljbinu) Kurtiju da komentariše kako je i Savet bezbednosti UN odbio to", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da će vlasti u Srbiji videti šta će biti dalji odgovor. On je naveo i da će pratiti i upozoravati na situacije gde, kako je naveo, KFOR nije zaštitio Srbe na Kosovu.

Kao primer naveo je ranjavanje 11-godišnjaka i 21-godišnjaka 6. januara u opštini Štrpce na Kosovu, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

Vlasti na Kosovu su osudile incident i saopštile da su istog dana uhapsile pripadnika kosovskih sigurnosnih snaga. Ranjavanje su osudili i zvaničnici u Srbiji, kao i predstavnici zapadnih međunarodnih institucija.

XS
SM
MD
LG