Dostupni linkovi

Protest u Severnoj Mitrovici 'protiv Vučićeve veleizdaje'


Sa protesta u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 8. januar 2023.
Sa protesta u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 8. januar 2023.

U Severnoj Mitrovici ispred prostorija Srpske liste - najveće stranke kosovskih Srba koja deluje uz podršku Beograda - organizovan je protest građana protiv zvanične politike Srbije na Kosovu i odnosa kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija prema Srbima.

Protest je na društvenim mrežama najavljen protiv "veleizdaje" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, "Kurtijeve torture nad Srbima i okupacije severa Kosova", te nedopustivog nereagovanja KFOR-a (Mirovna misija na Kosovu predvođena NATO-om) i EULEKS-a (Misija vladavine prava koju predvodi EU)".

Jedan od organizatora protesta Ivan Miletić rekao je da su se okupili jer je "došao zadnji čas - narod Mitrovice i Kosova neće da stane i da se preda, već će da se bori do zadnjeg".

Rekao je da su tokom barikada na severu Kosova verovali da je Vučić želeo da stane iza Srba i da ih podrži, ali da se to nije dogodilo.

Miletić je naveo da i svima poručuju da više neće da "trpe Kurtijev teror".

Pozvao je Kurtija i međunarodnu zajednicu da se svi policajci specijalne jedinice povuku sa severa Kosova i zatvore baze.

Miletić je rekao da nemaju ništa protiv albanskog naroda i ljudi koji imaju dobru volju, ali da "protiv terora imaju", te je pozvao na trenutno povlačenje snaga policije sa severa, jer "većinski srpski narod želi da živi u slobodi".

Srpska lista nazvala demonstrante 'cirkuzantima'

Okupljeni su skandirali "izdaja". Sa skupa je poručeno da niko nije protiv države Srbije, ali su državnom vrhu poručili da ih više ne "štiti na ovaj način" jer su se na referendumu pre više od deset godina izjasnili da žele da žive u svojoj Republici Srbiji, a da im je nametnuta Srpska lista koja njih ne predstavlja.

Sa skupa je poručeno da "mole zvanični Beograd da sasluša ljude koji ovde žive, a koji su ucenjenji i boje se".

Zatraženo je i da se oslobode uhapšeni Srbi na Kosovu, a da Beograd prekine pregovore do ispunjenja zahteva.

Srpska lista je nazvala "cirkuzantima" građane koji su protestovali u Severnoj Mitrovici i optužila ih da su dio stranaka Vuka Jeremića i Boška Obradovića.

Istovremeno je i u Štrpcu na Kosovu održan protest Srba zbog "kontinuiranog ugnjetavanja Srba na Kosovu". Goran Rakić, šef Srpske liste - najveće stranke kosovskih Srba koja deluje uz podršku Beograda - poručio je sa tog protesta da se "i u Štrpcu i na severu nastavlja teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija".

Srbi sa Severa Kosova podigli su barikade 10. decembra prošle godine zbog hapšenja bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića.

Nakon odluke da Pantić bude prebačen u kućni pritvor, 29. decembra uklonjene su barikade na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG