Dostupni linkovi

Srbija obustavlja izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja


Žetva u okolini Kragujevca, Srbija
Žetva u okolini Kragujevca, Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država od četvrtka, 10. marta, obustaviti izvoz pšenice, brašna, kukuruza, ulja.

“Prethodna dva dana toliko je skočio izvoz pšenice i brašna da moramo da zabranimo”, naveo je Vučić.

On je 8. marta za Televiziju B92 rekao i da će država subvencionisati gorivo za poljoprivrednike.

"Subvencionišemo da za njih cena evro-dizela na svim pumpama Naftne industrije Srbije najmanje mesec i po ostane 179 dinara. Za sve druge biće minimalna povećanja da bismo obezbedili snabdevenost", naveo je Vučić.

On je dodao da će se država odreći 20 odsto od akcize kako bi mogla da stabilizuje cenu goriva, kao i da će u martu morati da obezbedi dodatnih 150 miliona evra za Elektroprivredu Srbije i Srbijagas zbog nedostatka uglja i gasa.

Vučić je naglasio da Srbija čeka odluku Evropske unije (EU) o uvozu energenata iz Rusije, nakon što su ga zabranile Sjedinjene Američke Države zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu koji je počeo 24. februara.

"Ako odluka bude da zabrane uvoz svih energenata iz Rusije onda smo i mi u problemu. Nemamo kuda da ih dobijemo, ne mogu nafta i gas sa neba da nam padnu”, rekao je Vučić za TV B92.

On je naveo da je pripremljena odluka Vlade Srbije o načinima za smanjenje carinskih dažbina i naveo da će se to odnositi na uvoz nafte zbog omogućavanja snabdevanja tržišta. Vučić je naglasio da Naftna industrija Srbije (NIS) traži uvoz iz trećih zemalja i naveo da zbog subvencija za redovno snabdevanje energentima Srbija mesečno ima gubitak od 35 miliona evra.

Govoreći o stanju robnih rezervi Srbije nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija pripremljena za najmanje naredna dva meseca. On je 2. marta izjavio da je država formirala desetak timova koji će pratiti cene hrane i energenata, kao i da će jedan od njih prikupljati humanitarnu pomoć za Ukrajinu.

Srbija je nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi. Zvanični Beograd 2. marta je glasao za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG