Dostupni linkovi

Srbija ima rezerve goriva za dva meseca


Inženjeri nadgledaju stanje plinovoda (Ilustrativna fotografija)
Inženjeri nadgledaju stanje plinovoda (Ilustrativna fotografija)

Srbija ima rezerve dizela i benzina za 60 dana, mazuta za 122 dana, a prirodnog gasa 100 miliona kubnih metara gasa, što je dovoljno za narednih deset dana, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE).

Kako se navodi u saopštenju od 7. marta, snabdevanje energentima nije ugroženo, nema ograničenja u njihovoj kupovini niti problema sa snabdevanjem i isporukom nafte i naftnih derivata.

“Država je na vreme obezbedila dovoljne količine energenata u rezervama, nema prekida u snabdevanju uprkos ratu u Ukrajini i svakodnevnom rastu cena na svetskom tržištu”, dodaje MRE.

Ističe se da nema potrebe za zabrinutost o nestašicama derivata jer je obezbeđena stabilnost u snabdevanju, kao i da su preduzeze mere kako ne bi došlo do nestašice energije i energenata.

Govoreći o stanju robnih rezervi Srbije nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2. marta rekao da je Srbija pripremljena za najmanje naredna dva meseca, kao i da je likvidnost države odlična.

On je naveo da je država formirala desetak timova koji će pratiti cene hrane i energenata, kao i da će jedan od njih prikupljati humanitarnu pomoć za Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG