Dostupni linkovi

Srbija nije obavestila Brisel o zabrani izvoza pšenice, brašna, kukuruza i ulja


Čekamo obaveštenje iz Srbije u skladu sa odredbama (trgovinskog) sporazuma, izjavila je portaprolka Evropske komisije Miriam Garcia Ferrer.
Čekamo obaveštenje iz Srbije u skladu sa odredbama (trgovinskog) sporazuma, izjavila je portaprolka Evropske komisije Miriam Garcia Ferrer.

Srbija do sada nije zvanično obavestila Evropsku komisiju (EK) o odluci da obustavi izvoz pšenice, brašna, kukuruza, ulja, izjavila je 18. marta portparolka ove institucije Miriam Garcia Ferrer, koja je nadležna za pitanja trgovine i poljoprivrede.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su upoznati sa nedavnom odlukom Srbije, ali da i dalje čekaju zvanično obaveštenje.

"Čekamo obaveštenje iz Srbije u skladu sa odredbama (trgovinskog) sporazuma. Prema sporazumu, ne bi trebalo uvoditi nikakve carine ili kvantitativna ograničenja na uvoz ili izvoz dažbina koje imaju ekvivalent, osim u slučajevima kritičnog nedostatka i pretnji", izjavila je Garcia-Fererer i dodala da EK "pomno prati ovu situaciju".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom meseca saopštio da će Srbija od 10. marta obustaviti izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja navodeći da je zemlja na to primorana zbog "skoka izvoza pšenice i brašna".

Vučić je 14. marta najavio da će kontrolisan izvoz pšenice biti dozvoljen prema ugovorima država iz zemalja regiona.

Srbija je 2008. godine potpisala sa Evropskom unijom sporazum o slobodnoj tragovini.

Sporazum je stupio na snagu 2013. godine, a počeo je da se primenjuje već 2010.

Trgovinski sporazumi između EU i trećih zemalja su dizajnirani da stvore bolje mogućnosti trgovanja i prevaziđu barijere.

Trgovinska politika EU se takođe koristi kao sredstvo za promociju evropskih principa i vrednosti, od demokratije i ljudskih prava do životne sredine i socijalnih prava.

XS
SM
MD
LG