Dostupni linkovi

Vučić: Postignut dogovor o nabavci vakcina Moderna


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. aprila da je postignut dogovor o nabavci vakcina protiv korona virusa sa američkim proizvođačem Moderna.

On je rekao da očekuje da će te vakcine stići u Srbiju do kraja oktobra.

Vučić je u razgovoru sa predstavnicima američke organizacije Atlantski savet rekao da Srbija nije učestvovala u testiranju kineskih ili bilo kojih drugih vakcina, i da su sve vakcine koje su kupljene prošle sve faze testiranja.

"Morate da istrpite oštre kritike kada nešto radite i ponosan sam da sam deo tima koji je uradio nešto - radili smo svoj posao, i nabavili smo više vakcina nego drugi", odgovorio je Vučić na pitanje o "vakcina diplomatiji" Srbije u regionu.

On je ponovio da se u nabavci vakcina Srbija nije ponašala geopolitički, već samo, kako je rekao, imajući u vidu spasavanje ljudskih života.

Srbija je nabavila vakcine kineskog proizvođača Sinopharm, kojih ima najviše, američkog Pfizera, ruskog Sputnika V i britanske AstraZenece.

Ruska i kineska vakcina još uvek nemaju odobrenje Evropske agencije za lekove ni Svetske zdravstvene organizacije.

U Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu je 14. aprila počelo punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine Sputnjik V.

Srbija je najavila da će sa samostalnom proizvodnjom ruskih vakcina početi do kraja godine. Time je postala prva država u jugoistočnoj Evropi koja je krenula u njenu proizvodnju.

Ruska vakcina Sputnik V u srpskom izdanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

XS
SM
MD
LG