Dostupni linkovi

Varhelji: Otvaranje dva klastera za Srbiju do kraja godine


Oliver Varhelji je naglasio da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan jedan od najvećih prioriteta Brisela. 
Oliver Varhelji je naglasio da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan jedan od najvećih prioriteta Brisela. 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da je cilj Evropske unije da ubrza agendu proširenja na Zapadni Balkan.

"Za Srbiju to znači otvaranje dva klastera do kraja godine", navodi se u poruci Varheljija koja je pročitana na konferenciji "Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu" u Beogradu.

Varhelji je naglasio da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan jedan od najvećih prioriteta Brisela.

"To je pokazano u pandemiji COVID-19, kada smo se prema partnerima na Zapadnom Balkanu odnosili kao prema budućim državama članicama", navodi se u poruci evropskog komesara.

Govoreći o novom ciklusu evropske pomoći za države kandidate za članstvo u Evropskoj uniji (IPA 3), Varhelji je poručio da je Srbija "glavni korisnik plana", a da novi paket pomoći pokazuje "kako zajedno možemo transformisati region".

Vučić: Srbija ceni svaki evro iz EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ceni "svaki dinar i svaki evro" koji je stigao iz Evropske unije.

Vučić je rekao da je u Srbiju u proteklih 20 godina stiglo tri milijarde evra bespovratne pomoći prema kojoj se Srbija "ozbiljno i odgovorno odnosila".

U video obraćanju na konferenciji "Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu" predsednik Srbije je istakao značaj pretpristupnih fondova EU, koji se, kako je naveo, koriste zarad ubrzanja reformi u Srbiji.

Vučić je rekao i da Srbija pokušava da sprovede reforme u oblastima vladavine prava, energetike, zaštite životne sredine, poljoprivrede i infrastrukture.

"Ponosan sam što odgovornim sprovođenjem reformi, ponekad nepopularnih, možemo da kažemo da Srbija danas ne bi bila najsiromašnija zemlja EU. Znam koliko su veliki strukturni fondovi koje koriste zemlje članice, nauporedivo veće od pristupnih fondova", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da niko ne može sam da se oporavi od pandemije korona virusa i dodao da je "saradnja uvek bila 'lična karta' Evropske unije".

"Slika saradnje mora da urami i Zapadni Balkan kako bi cela Evropa bila u miru", poručio je Vučić.

U video obraćanju na konferenciji, Vučić je ponovio da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije.

Evropski parlament i Savet Evropske unije u junu su postigli dogovor o novom finansijskom paketu pomoći za Zapadni Balkan i Tursku u vrednosti 14,2 milijarde evra. Dogovoreni Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 3) važiće u sedmogodišnjem periodu od 2021. do 2027. godine.

IPA 3 je instrument finansijske pomoći za kandidate za članstvo u EU i potencijalne kandidate, kako bi ispunili kriterijume za pristupanje Uniji i sproveli reforme.

IPA 3 će u sedmogodišnjem periodu pružati podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, a program će se primenjivati retroaktivno od 1. januara 2021. Kako je saopšteno iz Brisela, usvajanje finansijskog paketa očekuje se na jesen.

XS
SM
MD
LG