Dostupni linkovi

EU obezbedila 14 milijardi evra za Zapadni Balkan i Tursku


Evropski parlament i Savet Evropske unije postigli su dogovor o novom finansijskom paketu pomoći za Zapadni Balkan i Tursku u vrednosti 14,2 milijarde evra. Dogovoreni Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 3) važiće u sedmogodišnjem periodu od 2021. do 2027. godine saopšteno je iz Brisela.

IPA 3 je instrument finansijske pomoći za kandidate za članstvo u EU i potencijalne kandidate, kako bi ispunili kriterijume za pristupanje Uniji i sproveli reforme.

U Briselu navode da će se IPA 3 u sedmogodišnjem periodu pružati podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, te da će se program primenjivati retroaktivno od 1. januara 2021.

U novom instrumentu, kako je najavljeno, predviđa se obustava pomoći u slučaju nazadovanja u demokratskim procedurama, ljudskim pravima i vladavinom zakona.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Dejvid Mekalister (David McAllister) izjavio je da je „dugo očekivani politički sporazum odlična je vest za korisnike IPA III i Evropsku uniju“.

„Program IPA3 otvara put za poboljšano upravljanje i transparentnost finansiranja u periodu od ključne važnosti za našu politiku proširenja, kada se suočavamo sa oporavkom nakon pandemije“, rekao je Mekalister.

U Komisiji navode da će IPA 3 biti fokusirana na strateško i dinamično raspoređivanje pomoći, stavljajući među prioritete vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrednosti, jačanje demokratskih institucija i reformu javne uprave.

„IPA 3 će pojačati stratešku komunikaciju i borbu protiv dezinformacija i doprineće ciljevima zaštite životne sredine, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Revidirani fond predviđa poboljšanu koordinaciju donatora i pojačane konsultacije sa organizacijama civilnog društva i lokalnim i regionalnim vlastima“, stoji u saopštenju.

Postignuti politički sporazum Evropskog parlamenta i Saveta EU, koji se zasniva na predlogu Evropske komisije, sada treba da bude preveden u zakonski tekst, pre nego što Unija pokrene postupak formalnog usvajanja IPA 3 programa. Usvajanje finansijskog paketa očekuje se na jesen, navode u Briselu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG