Dostupni linkovi

Lajčak sa Vučićem u Beogradu


 Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 23. novembar 2021.
Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 23. novembar 2021.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastao se 23. novembra u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je na Twitteru napisao da je imao dug i detaljan sastanak sa Vučićem, te da je ostalo još mnogo toga da se pokrije.

"U nastavku razgovora o napretku dijaloga pod pokroviteljstvom EU, imao sam dug i detaljan razgovor sa predsednikom Srbije. Mnogo toga treba dodatno da se pokrije nakon mojih sastanaka ove sedmice", napisao je Lajčak.

Iako je bilo najavljeno, predsednik Srbije se do sada nije oglasio saopštenjem posle sastanka sa Lajčakom.

Iz njegovog kabineta je najavljeno da će se Vučić 24. novembra obratiti javnosti povodom razgovora o Kosovu, posete Rusiji koja je planirana za 25. novembar, kao i o drugim ekonomskim i političkim pitanjima.

Miroslav Lajčak je 22. novembra u Beču o trenutnoj situaciji i napretku dijaloga razgovarao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

"Imali smo detaljan razgovor o stanju i daljim koracima u dijalogu kome posreduje EU", napisao je Lajčak Twitteru.

Šefovi pregovaračkih ekipa Srbije i Kosova Petar Petković i Besnik Bislimi (Bisljimi) održali su prethodno 16. novembra u Briselu odvojene susrete sa Lajčakom.

Do zajedničkog susreta delegacija nije došlo, jer je srpska strana insistirala na razgovoru o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), što je kosovska strana odbila.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je na kraju razgovora sa delegacijama poručio da je "krajnje vreme za pravi napredak" u dijalogu.

Lajčak se u nekoliko navrata sastao odvojeno sa delegacijama u nastojanju da organizuje takozvani trilateralni susret, međutim napori su bili neuspešni zbog tvrdih stavova strana oko toga koje teme bi trebale biti predmet rasprave na zajedničkom susretu.

Ministri EU pozvali su 15. novembra Srbiju i Kosovo na konstruktivan angažman i postizanje pozitivnih rezultata.

XS
SM
MD
LG