Dostupni linkovi

Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za 13. maj


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2022, Beograd.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2022, Beograd.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za 13. maj sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost povodom najava da će Kosovo aplicirati za Savet bezbednosti.

Vlada Kosova je u četvrtak, 12. maja načelno odobrila inicijativu za članstvo Republike Kosovo u Savetu Evrope.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, ovom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore se obavezuje da sprovede sve procedure za članstvo na osnovu važećeg zakonodavstva.


Aleksandar Vučić je na Sajmu automobila u Beogradu 12. maja, odgovarajući na pitanja novinara rekao kako je dobio informaciju da je šefica kosovske diplomatije Donika Gervala (Donika Gervalla) već predala zvaničan zahtev za ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope.

"Time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum koji je potpisan, to je Vašingtonski sporazum. Brutalno su ga pogazili i pregazili", rekao je Vučić.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova potpisan je 4. septembra 2020. godine u Beloj kući u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump). Taj sporazum je bio oročen na godinu dana. Stejt department je ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

"Na nama je da ne uđemo u mržnju i ne uđemo u psihozu sukoba ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo čvrst i snažan odgovor", poručio je Vučić.

On je rekao kako će Srbija dati sve od sebe da pokaže da može da čuva svoju zemlju.

Dodao je kako je jasno da "ključne zapadne zemlje vode ovu igru".

"Mi smo mali, jedna mala slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i svoje pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo”, rekao je on i istakao kako “nema predaje i sklanjanja pred ucenama i ultimatumima".

Ruska Federacija je 16. marta ove godine isključena iz Saveta Evrope zbog agresije koju je 24. februara započela na Ukrajinu. Bez Rusije, dve trećine država članica te organizacije priznaje nezavisnost Kosova.

Ako se uzme u obzir da se odluke donose većinom glasova država članica, realna je mogućnost pristupanja Kosova Savetu Evrope.

"Ljudska prava i osnovne slobode su zagarantovane Ustavom Republike Kosovo, što podrazumeva konvencija Saveta Evrope, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava", navodi se u saopštenju Vlade Kosova od 12. maja.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvek nije uspelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija.

Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Srbija sve vreme aktivno vodi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokira njegovo članstvo u Međunarodne organizacije. Glavni saveznik Srbije u tom njenom nastojanju je Rusija.

Za sada bez projekta "Jadar"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Sajma automobila u Beogradu, na pitanje novinara da li je odluka o obustavljanu projekta "Jadar" bila pogrešna, s obzirom na to da je na sajmu prikazan velik broj električnih automobila koji koriste litijumske baterije, rekao da "za sada nema ništa od projekta 'Jadar'".

Međunarodna kompanija Rio Tinto je planirala da izgradi rudnik za eksploataciju rude litijum kod Loznice, na zapadu Srbije, a projekat je nazvan "Jadar" po reci u čijoj dolini je mineral pronađen.

Vlasti u Srbiji, pritisnute ekološkim protestima, pred izbore 3. aprila su donele odluku da zaustave taj projekat. Direktor međunarodne kompanije Rio Tinto Sajmon Tomson rekao je 5. maja kako ova kompanija želi da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije o svom litijumskom projektu “Jadar” vrednom 2,4 milijarde dolara.

Predsednik Srbije je dodao da je nekada u lozničkom kraju na zapadu Srbije bilo 25.000 ljudi, a da ih danas ima najviše 7.000.

"Da smo radili drugačije mogli smo da imamo 150.000 ili 200.000 stanovnika u celoj Loznici, za sedam-osam do deset godina. Ali kajanje je za neko drugo vreme, sada idemo da radimo neke druge stvari i da se borimo za našu zemlju", rekao je Vučić.

Predstavnici Saveza ekoloških udruženja Srbije (SEOS) izrazili su 11. maja u Beogradu zabrinutost zbog, kako su rekli, najave kompanije o potencijalnim novim razgovorima sa vlastima. Iz ovog saveza su naglasili da će nastaviti sa borbom protiv iskopavanja bora i litijuma u celoj Srbiji.

XS
SM
MD
LG