Dostupni linkovi

Srbija vs Kosovo: Nejednako tretiranje vozila na prelazima


Probne tablice za kola, za građane Kosova koji prolaze kroz Srbiju
Probne tablice za kola, za građane Kosova koji prolaze kroz Srbiju

Sporazum o osiguranju vozila rešio je pitanje recipročnog priznanja polisa Kosova i Srbije, ali ne i pitanje kosovskih registarskih tablica, koje se tiče sporazuma o slobodi kretanja.

Nakon jednog odlaganja, 12. avgusta počela je primena sporazuma o osiguranju vozila. Građani Kosova sa RKS tablicama koji poseduju osiguranje TPL Plus, koje košta 40 eura godišnje, mogu putovati za Srbiju. Time su oslobođeni dosadašnjeg plaćanja u iznosu od 100 eura za jedno putovanje. To je isto osiguranje koje važi i za Makedoniju, ali čiji se formular treba promeniti u osiguravajućim kompanijama.

Međutim, vozila sa RKS tablicama i dalje moraju da se snabdevaju sa srpskim "probnim" tablicama, zato što Srbija ne dopušta kretanje RKS tablica kroz svoju teritoriju, jer sadrže oznaku Republike Kosova.

Zvanična Priština se već duže vreme protivi probnim tablicama, i upozorava da, ukoliko ih Srbija ne ukine, sa istim će se od septembra suočiti i srpski vozači koji ulaze na teritoriju Kosova.

Srpske probne tablice međutim ne mogu da se uzmu na svim prelazima. Ekipi RSE-a je na prelazu Brnjak rečeno da se one izdaju samo na graničnom prelazu Jarinje, prema Raškoj, tako da se sva vozila sa RKS tablicama koji su se uputili tom prelazu, za sad vraćaju nazad.

"Mi o tome nismo obavešteni. To nije u redu i žalićemo se Briselu. Kao prvo, probne tablice ne treba da postoje i građani sa RKS tablicama trebaju nesmetano da se kreću po Srbiji, kao što je to slučaj sa srpskim tablicama na Kosovu. U suprotnom, od 3. septembra i mi ćemo uvesti probne tablice", izjavio je za RSE Rahim Pacoli, vođa kosovske delegacije u razgovorima na polju osiguranja.

Procedura za dobijanje probnih tablica ni na Jarinju nije olakšavajuća.

Nakon dolaska lica sa RKS vozilom, srpska granična policija vrši uvid da li vozilo ima važeću polisu, a nakon toga ide se na izdavanje probnih tablica. Te tablice, međutim, nisu dostupne na samom prelazu, već je lice dužno da svoje vozilo ostavi na prelazu, i da, kako se snađe, ode do Rudnice, kilometar od granice, gde se nalazi najbliže osiguravajuće društvo, radi uplate.

Kažu da se vrši saobraćajni prekršaj ukoliko se vozilo koje nije osigurano pusti, ali dodaju da osiguravajuća društva bi ipak trebala da imaju svoje kancelarije na samom prelazu, odnosno svog pravnog zastupnika koji bi izvršio uvid u dokumentaciju.

Vozač potom treba da se ponovo vrati na prelaz, gde se završava procedura. Na taj način se dobija potvrda o korišćenju tablica za privremeno označenje vozila sa oznakom Raške. Pored toga, izdaje se i Dokument o ulasku i izlasku.

Jedno je sigurno, da vlada konfuzija i kod vozača, ali i kod same granične policije koja, kažu, nisu dovoljno obavešteni.

Na prelazu navode da je važno je i da se zauzme isti stav za sve prelaze, a ne da jedno pravilo važi ovde, drugo na Brnjaku i slično.

"Kretanje vozila sa RKS tablicama i dalje je po starom. Kada sam na Jarinju tražio probne tablice, uz važeće osiguranje, rekli su mi da parkiram auto desno, da odem do Rudnice, da izvršim uplatu u visini od 25 eura, i onda da se vratim na prelaz.... Zbog ovoga, najverovatnije ću preći na KS tablice, jer mi onda nisu potrebne ove probne. Ovo zaista ničemu ne vodi", kaže jedan od kosovskih vozača.

Inače, 2012. u Briselu je postignut dogovor na osnovu kojeg su svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu morau da koriste registarske KS ili RKS tablice, a da tako izbace iz upotrebe tablice MUP-a Srbije, KM, PR, UR, PZ i dr. To se međutim sprovelo samo južno od Ibra, jer Srbi na severu uglavnom odbijaju da tako nešto urade.

Sa tim starim tablicama, ali i sa KS, nesmetano se prelazi preko graničnih prelaza, ali ne i sa onima sa oznakom RKS.

Međutim, za srpska vozila koja ulaze na Kosovo, važi isto ono osiguranje koje imaju u Srbiji, tako da ne postoje dodatni troškovi.

XS
SM
MD
LG