Dostupni linkovi

Vučić: Nadam se da će nova Vlada biti formirana do 15. marta


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da očekuje da će nova Vlada Srbije biti formirana do 15. marta.

U obraćanju novinarima posle sastanka Zapadni Balkan – EU u Skoplju, Vučić je rekao da se konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije može očekivati od 1. februara.

"Moramo brzo da reagujemo i donosimo brojne zakonske norme vezano za (međunarodnu izložbu) EXPO i za plan koji smo izložili pre dva dana. To je za nas od presudnog značaja", rekao je Vučić.

Upitan za zahteve dela opozicije za upućivanje međunarodne posmatračke misije u Srbiju zbog navoda o izbornim neregularnostima, Vučić je ponovio da su izbori održani 17. decembra bili "najčistiji i sa najmanje žalbi" od obnove višestranačkog sistema.

"Srbija je suverena zemlja i ovo su bili najčistiji izbori od kada postoji višestranački sistem i sa najmanje žalbi. (…) A što se tiče unapređenja izbornog procesa, uvek sam spreman da razgovaram o tome", izjavio je Vučić.

Vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji održani su 17. decembra. Na izborima za Narodnu skupštinu ubedljivu pobedu je odnela vladajuća Srpska napredna stranka (SNS). Lista okupljena oko naprednjaka pobedila je i na izborima u glavnom gradu Srbije.

Međutim, međunarodni i domaći posmatrači ocenili su da su izbore obeležile brojne neregularnosti.

U Preliminarnom izveštaju koji je objavio ODIHR se, između ostalog, navodi da je izborni dan prošao mirno, ali i da "je narušen izolovanim slučajevima nasilja, proceduralnim nepravilnostima i čestim navodima da se birači organizovano prevoze autobusima kako bi dali podršku vladajućoj stranci na lokalnim izborima".

Posmatračka misija CRTA iz Beograda objavila je da je na dan održavanja izbora u Srbiji, došlo do organizovanog dovođenja glasača u glavni grad, što je uticalo na ishod beogradskih izbora.

'Litijum je belo zlato Srbije'

Na pitanje novinara da li su tačni navodi udruženja "Kreni-Promeni" da je dobio rok od godinu dana da priču o iskopavanju litijuma u Srbiji vrati u javnost, Vučić je rekao da ne dobija ničije naloge, a da o litijumu misli da je "blago Srbije".

"To je belo zlato, to je naše blago. Ako smo dovoljno glupi da se odreknemo svoje nafte, pa odlično", rekao je Vučić.

On je dodao da prethodna vlada nije imala dovoljno snage da izdrži pritiske u vezi sa tom temom.

"A šta će nova vlada da uradi, to ćemo da vidimo. (…) Što se mene tiče, sutra ujutro bismo počeli (sa iskopavanjem litijuma)", rekao je Vučić.

Nakon masovnih ekoloških protesta, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat "Jadar" međunarodne rudarske kompanije "Rio Tinto" u zapadnoj Srbiji, gde su otkrivene rezerve litijuma.

Brane pašnjake zapadne Srbije i ne veruju u ekološko kopanje litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Protivljenje iskopavanju litijuma dovelo je do masovnih protesta i blokada puteva u Srbiji krajem 2021. i početkom 2022. godine.

Povod za proteste je bila namera britansko-australijskog rudarskog giganta da otvori rudnik litijuma u području reke Jadar, vredan 2,4 milijarde dolara.

Pod pritiskom javnosti, Vlada Srbije je donela odluku da stavi van snage sve odluke u vezi s projektom "Rio Tinta".

Međutim, ekološki aktivisti nastavili su sporadične proteste i akcije, smatrajući da na projekat "nije stavljena tačka".

Traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji.

Sumnjičavi su i prema memorandumu o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum. Memorandum je potpisan u septembru ove godine.

XS
SM
MD
LG