Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila set izbornih zakona


Sednica Vlade Republike Srbije
Sednica Vlade Republike Srbije

Vlada Srbije utvrdila je set izbornih zakona čiji je cilj unapređenje uslova za provođenje izbora na republičkom i lokalnom nivou, saopšteno je 17. januara nakon sednice Vlade.

Na sednici su usvojeni predlozi zakona o izboru predsednika, o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima,.

"Novi zakoni donose značajne novine u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora“, saopšteno je.

Dodaje se da se zadržavaju dosadašnja zakonska rešenja koja se mogu i smatrati osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji, te da su predložena rešenja nastala kao rezultat međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima.

Također, saopšteno je da su primenjene preporuke Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (ODIHR) o praćenju izbornih postupaka u Republici Srbiji.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti kojim se obezbeđuje transparentno praćenje troškova tokom i po završetku izbornog procesa.

"Predloženim rešenjem uvodi se obaveza direktora Poreske uprave da u godišnji ili vanredni plan poreske kontrole obavezno uvrsti davaoce finansijskih sredstava i drugih usluga političkim subjektima u skladu sa izveštajem Agencije za sprečavanje korupcije o finansiranju političkih aktivnosti i subjekata“, navela je Vlada.

Novina u Predlogu zakona je da se politički subjekti mogu zaduživati isključivo kod banaka i drugih finansijskih organizacija kojima je to osnovna delatnost.

Na taj način sprečava se mogućnost zaduživanja kod fizičkih i pravnih lica, koja bi davanjem pozajmice mogla da ostvare uticaj na političke subjekte.

Takođe, utvrđena je maksimalna visina kredita i zajma do koje se svi politički subjekti mogu zaduživati kod banaka i drugih finansijskih organizacija, na godišnjem nivou, kako bi finansirali redovan rad ili izbornu kampanju.

Norma koja osigurava transparentnije praćenje troškova izborne kampanje je da se politički subjekti obavežu da u toku izborne kampanje Agenciji podnose preliminarne izveštaje o troškovima, kao i konačni izveštaj o troškovima izborne kampanje.

Radi daljeg usklađivanja sa izbornim propisima, Vlada je usvojila Predlog zakona o dopuni Zakona o vanparničnom postupku koji se odnosi na izborno pravo lica delimično lišenih poslovne sposobosti.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmeni Zakona o sprečavanju korupcije koji se odnosi na obaveze koje javni funkcioneri imaju kada je reč o članstvu i funkcijama u političkom subjektu i sprečavanju korupcije.

"Predložena rešenja bitno utiču na stvaranje klime poverenja u predstojećoj izbornoj kampanji, i dalje usklađivanje sa standardima Evropske unije", saopštila je Vlada.

Kako je najavila vlast u Srbiji, najpre predsednik države Aleksandar Vučić, redovni predsednički i izbori u Beogradu, kao i vanredni parlamentarni, trabalo bi da budu održani 3. aprila 2022. godine.

Kao drugi mogući termin Vučić je pomenuo i 17. april.

XS
SM
MD
LG