Dostupni linkovi

Šef Delegacije EU kaže da je važno da Srbija usklađuje politiku sa EU


Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret) rekao je 28. aprila 2022. da je važno da Srbija dalje usklađuje svoje politike sa EU. Fotografija: 3. septembar 2021.
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret) rekao je 28. aprila 2022. da je važno da Srbija dalje usklađuje svoje politike sa EU. Fotografija: 3. septembar 2021.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret) rekao je 28. aprila na sastanku sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem da EU očekuje formiranje nove skupštine i vlade sa snažnim mandatom da uvede neophodne reforme radi napretka na putu ka članstvu u EU.

"U svetlu ruske agresije na Ukrajinu, važno je da Srbija dalje usklađuje svoje politike sa EU, uključujući i u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike“, rekao je Žiofre, a navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 28. aprila da će konsultacije o novoj vladi početi u drugoj polovini maja ili početkom juna. Opšti izbori u Srbiji održani su 3. aprila.

Srbija, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, i dalje odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji.

Dačić je Žiofreu rekao da je Srbija spremna za nastavak pune saradnje sa EU, njenim institucijama i državama članicama, kao i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog procesa, s obzirom da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet i strateško opredeljenje Beograda.

Sagovornici su, kako se navodi, istakli pozitivne rezultate rada trenutnog saziva Narodne skupštine kao što su, između ostalog, učešće svih političkih snaga na nedavno održanim izborima u Srbiji bez bojkota, unapređenje izbornih uslova, reforma pravosuđa i Ustava koje su ostvarene kroz saradnju sa Venecijanskom komisijom.

U Srbiji je u januaru održan referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, a više od 50 odsto građana izašlih na referendum glasalo je za promenu Ustava.

Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu, navodili su državni zvaničnici.

XS
SM
MD
LG