Dostupni linkovi

Vučić poručio da Srbija nastavlja evropski put ali čuva prijateljske odnose sa Rusijom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao 26. aprila da će Srbija nastaviti svojim evropskim putem, uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom. Fotografija: 22. mart 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao 26. aprila da će Srbija nastaviti svojim evropskim putem, uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom. Fotografija: 22. mart 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 26. aprila na sastanku sa predsednikom Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Federalne skupštine Rusije Leonidom Sluckim da će Srbija nastaviti svojim evropskim putem, uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju Predsedništva Srbije, izrazio nadu da će i sukob u Ukrajini uskoro biti okončan i da će zavladati trajni mir.

Vučić je na sastanku istakao da će i tokom svog novog mandata najviše pažnje posvetiti ekonomskom razvoju Srbije, a na sastanku je bilo reči o razvoju srpsko-ruskih bilateralnih odnosa, uključujući sferu energetike, kako se navodi u saopštenju, uz očekivanje da se uskoro dogovore uslovi nabavke gasa.

Srbija gas uvozi isključivo iz Rusije, dok iz domaće proizvodnje, prema podacima Agencije za energetiku, podmiruje oko 13 odsto neophodnih količina tog energenta.

Vučić je u novembru prošle godine u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio da cena gasa za Srbiju neće biti promenjena, odnosno da će biti ograničena na 270 dolara za hiljadu kubnih metara do maja 2022.

Predstavnik Ruske Dume Slucki je, kako se navodi u saopštenju, govorio o tome kako Rusija vidi sukob u Ukrajini, ali bez daljih detalja.

Ovaj sastanak Vučića i Sluckog nije bio prethodno najavljen.

Istog dana, Vučić se sastao sa sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Aziju Karen Donfrid (Donfried).

Na tom sastanku bilo je reči o o dijalogu Kosova i Srbije, evrointegracijama Srbije i regionalnoj saradnji, ali i sutuaciji u Ukrajini.

Srbija, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, i dalje odbija da uvede sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG