Dostupni linkovi

Premijerka Srbije najavila usvajanje stava o Ukrajini


"Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji", citirala je premijerka Ana Brnabić ranije zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije u nedelju, 27. febuara, potvrditi zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost povodom situacije u Ukrajini i da će se država nadalje ponašati u skladu sa tim zaključcima.

Zaključke je 25. februara izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u njima se, između ostalog, navodi da Srbija neće uvoditi sankcije protiv Rusije, ali i da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Brnabić je 27. februara za TV Prva rekla da su joj najznačajnije četiri stavke odluke, od kojih je prva poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine u skladu s međunarodnim pravom, kao što i Srbija želi da se poštuje njen teritorijalni integritet.

"Drugo - da u skladu sa našim interesima nećemo uvoditi sankcije Rusiji, treće da čuvamo vojnu neutralnost i poštujemo odluku da vojska i policija do daljnjeg suspenduju sve vežbe sa drugim državama i četvrto da čuvamo čuvamo mir", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da očekuje da će biti nastavljeni pritisci i da su pred Srbijom teška vremena, ali da smatra da je najvažnije da Srbija sačuva stabilnost.

Brnabić je dodala da i ona i Vučić razgovaraju sa partnerima iz Evropske Unije, da Srbija uprkos tome što je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji čuva svoju principijelnu poziciju i da Srbiji nema ko šta da zameri.

Šta piše u zaključku Srbije?

U zaključku, koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost koji okuplja institucije iz sektora bezbednosti, stoji da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i da smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Srbija je, kako stoji, privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.

Srbija se, dodaje se, zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država i principa da se granica mogu menjati isključivo u skladu sa pravilima međunarodnog prava.

"Srbiji se zbog njene doslednosti u poštovanju principa međunarodnog prava ne može uputiti bilo kakav prigovor", takođe se navodi.

U zaključku se navodi i da Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.

Takođe, između ostalog, Srbija prekida sve vojne vežbe sa stranim partnerima. Navodi se i da će pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini.

Nadležni državni organi će, takođe se navodi, preduzeti sve mere da spreče učešće građana Srbije, odnosno dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope.

XS
SM
MD
LG