Dostupni linkovi

Donacija Srbije od tri miliona evra za ugroženo stanovništvo Ukrajine


Premijerka Srbije Ana Brnabić, na sednici Vlade Srbije u januaru, 2022. godine.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, na sednici Vlade Srbije u januaru, 2022. godine.

Srbija će donirati tri miliona evra za pomoć deci i raseljenima unutar i van Ukrajine, saopšteno je u četvrtak, 5. maja iz Vlade Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je ovu donaciju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu koja se održava u glavnom gradu Poljske Varšavi. Na toj konferenciji je, prema podacima organizatora, prikupljeno preko šest milijardi evra pomoći za Ukrajinu.

Navodeći da Srbija od početka prati situaciju, naročito posledice po civilno stanovništva i humanitarnu situaciju, u pogledu izbelica i raseljenih, Brnabić je naglasila da Srbija podržava sve napore za kraj konflikta i pozivala da se obezbede uslovi za dostavu humanitarnu pomoći.

“Polazeći od sopstvenog iskustva sa velikim brojem izbeglica i interno raseljenih lica na svojoj teritoriji, od kojih se nažalost veliki broj i danas nalazi u internom raseljenju, Republika Srbija je svesna značaja i potrebe pružanja humanitarne pomoći civilima u konfliktnim situacijama, posebno deci kao izuzetno ranjivoj kategoriji stanovništva”, navela je Brnabić u obraćanju putem video-linka na konferenciji.

Vlada Srbije je, podsetila je Brnabić, 27. februara usvojila odluku o pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine i po prvi put aktivirala Privremeni zaštitni mehanizam za raseljena lica koja dolaze iz te zemlje.

Međunarodnu donatorsku konferenciju u Varšavi zajednički organizuju premijeri Poljske i Švedske, u saradnji sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije.

Srbija je u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata u Ukrajini, kao i isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC).

S druge strane, zvaničnici u Srbiji više puta su ponovili da neće podržati odluke koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog, kako su naveli, zaštite vitalnih političkih i ekonomskih interesa zemlje.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, prema informacijama Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) iz ove zemlje pobeglo je preko pet miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG