Dostupni linkovi

Ukrajinski oficir optužio Rusiju da ne dozvoljava evakuaciju iz Azovstala


Razrušena čeličana Azovstal u Mariupolju, 4. maj 2022. godine

Ukrajinski oficir koji se bori u čeličani Azovstal u Mariupolju optužio je ruske trupe da ne dozvoljavaju evakuaciju civila, prenela je agencija AP 5. maja.

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je njegova država "još uvek spremna" da obezbedi bezbedan prolaz za civile iz Azovstala.

Teške borbe su besnele u četvrtak u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, dok su ruske snage pokušavale da završe zauzimanje strateški važnog lučkog grada na Azovskom moru.

Stotine ukrajinskih vojnika skriveno je u podzemnim bunkerima čeličane Azovstal, mnogi od njih su ranjeni, a sa njima su i civili.

Oficir apeluje na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju

Kapetan Svjatoslav Palamar, zamenik komandanta Azovskog puka, rekao je u snimku iz bunkera u čeličani, objavljenom na mreži Telegram, da je "treći dan otkako je neprijatelj ušao u fabriku Azovstal, gde se nastavljaju teške, krvave borbe".

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

"I opet, Rusi su prekršili svoja obećanja o prekidu vatre i nisu dozvolili evakuaciju civila koji se i dalje kriju od granatiranja u podrumima fabrike. Naš neprijatelj ne poštuje etičke norme, konvencije ili zakone", rekao je Palamar u videu.

On je pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pomogne u obezbeđivanju evakuacije ranjenih i civila koji se još nalaze u bunkerima.

Oficir je apelovao na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju da dozvoli evakuaciju, opisujući da "ranjeni vojnici umiru u strašnim mukama, jer ne postoji odgovarajuća medicinska nega".

Rusija tvrdi da njene snage ne ulaze u tunele čeličane, ali Palamar je rekao da se ruske snage bore u Azovstalu.

Putin: Rusija 'još uvek spremna' da obezbedi evakuaciju civila

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 5. maja da je vojska njegove zemlje "još uvek spremna" da dozvoli bezbedan prolaz civilima zarobljenim u čeličani u Mariupolju, saopštio je Kremlj.

"Ruska vojska je i dalje spremna da obezbedi bezbedan izlazak civila", rekao je Putin izraelskom premijeru Naftaliju Benetu, saopštio je Kremlj.

On je rekao da kijevske vlasti moraju izdati naređenje vojsci da položi oružje, nazivajući preostale vojnike "militantima".

Rusija je za 5. maj najavila trodnevno primirje, kako bi se evakuisali civili koji su još uvek zatočeni u čeličani Azovstal u Mariupolju. Dan pre je ukrajinska vojska saopštila da se vode "krvave borbe" za Mariupolj.

Najava Rusije došla je nakon što je više od 300 ljudi evakuisano iz drugih delova Mariupolja i dočekana je sa skepticizmom pošto su propali prethodni prekidi vatre, dok je Ukrajina optuživala Rusiju da nastavlja sa napadima, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

XS
SM
MD
LG