Dostupni linkovi

Srbija u ogledalu Jeremićevih skandala na Ist riveru


Vuk Jeremić i Ban Ki mun
Nakon najnovijeg skandala u vezi sa izvođenjem Marša na Drinu u UN, pesme koju je srpska paravojska u ratovima 90-ih obilato koristila u svojim ratničkim pohodima, postavlja se pitanje da li Vuk Jeremić, predsedavajući Skupštine UN svojim gafovima pravi štete Srbiji? Kakvu sliku o Srbiji on sugeriše? Ili je njegov uticaj na mestu na kome se sada nalazi isuviše precenjen, pa time i učinak njegovih gafova?

Vuka Jeremića prate skandali, od načina na koji je došao na tu funkciju, preglasavanjem po prvi put u istoriji UN, prekomernog budžeta koji je tražio od svoje osiromašene države za jednogodišnju aktivnost u Njujorku, do hvalisave tvrdnje da je predsednik Srbije zahvaljujući njemu dobio priliku da stane za govornicu u UN odmah iza Baraka Obame, polemike koju je izazvao predstavljanjem javnosti buduću sednicu Skupštine o Haškom tribunalu kao priliku za drugi ugao gledanja na ratove u 90-im godinama i poslednjih gafova na društvenim mrežama u vidu slike praseta nabodenog na ražnju ili poređenja Srba i Albanaca sa dobrim i zlim junacima najnovijeg filma Hobit.

Vuk Jeremić je postao omiljeni lik poznatih satiričara.

„Onaj ko je mislio da je Vuk Jeremić pravo kadrosvko rešenje za međunarodni imidž Srbije očigledno je pogodio. Nakon svih ovih tviteraških fora, nakon cirkusa na Ist Riveru u nastavcima, mislim da se živopisniji lik teško mogao pronaći u zemlji Srbiji“, kaže bivši feralovac Predrag Lucić, koji izdvaja sliku praseta nabodenog na ražanj kao gaf nad gafovima.

„Vuka Jeremića sam u svojim satiričnim pesmama i u Stenogramima & Kamenogramima imao, ne bih rekao po zasluzi, jer po zasluzi bi morao biti mnogo češće, samo što bi se to onda pretvorilo u One man show“, kaže Lucić.

Književnik Svetislav Basara, koji je u svojim kolumnama, pa i u jednoj knjizi, na svoj način koristio Vuka Jeremića da satirično progovori o današnjoj Srbiji, za naš program je prokomentarisao sasvim kratko:

„On ništa drugo i ne radi od kad je došao na položaj ministra spoljnih poslova i sad u Njujorku ništa drugo i ne radi nego što pravi sebi korist a Srbiji štetu.

Na pitanje koji je najveći Jeremićev gaf, Basara odgovara

:“Oštra je konkurencija. Dobio je moju ocenu za celokupan utisak.“

Bez uticaja

Skica za Jeremićev portret jednog iskusnog diplomate, Simeona Pobulića, izgleda ovako:

Simeon Pobulić
Simeon Pobulić
„On je od onih mladih ljudi koji ima odlično obrazovanje, ali je stekao svest o sebi da ima neke izuzetne sposobnosti, gura ga njegova ambicija. Na žalost, u politici, ne samo našoj već i svetskoj, imate jako puno takvih ljudi. Politika privlači oportunizam, lakomislenost, neodgovornost...Ja ne verujem da je on čovek koji će moći ikada u životu da napravi neke velike stvari. Jednostavno, on nije za to skrojen“, kaže Pobulić.

Na naše pitanje da li Jeremić može da napravi velike štete Srbiji, Pobulić odgovara:

“Ne. Toliko veliku štetu ne, jer ga svi znaju. On to ne može da proizvede, pošto on nema taj uticaj u Srbiji. Ko je on i šta je on sada u Srbiji? Niko i ništa! Računa se samo u međunarodnim odnosima onaj ko ima neku moć da nanese štetu. On tu moć nema. Znate, nama je za to mesto u UN ovde neko utuvio u glavu da je to nešto naročito veliko. On praktično nema nikakav veliki uticaj. Kod nas je najspinovano da on diriguje svetom. Ama, baš ništa od toga!“, kaže Pobulić.

Jeremićevi gafovi na društvenim mrežama izazivaju različite reakcije. Beležimo neke od njih:

"E, ovaj Jeremić bi kliker pokvario. Kakav tip."

"Kao klinja osnovac kad provocira srednjoskolce."

"Opet smo dozvolili da se o nama govori u negativnom kontekstu, a to je jedino što se na kraju računa."

"UN ako ne budu izgorele i raspale se od imbecilnosti Balkana, ništa nismo uradili."


Ali, izaziva i ozbiljne polemike koje otkrivaju veliki stepen nacionalne ostrašćenosti kao i stereotipa u kojima se guši savremena Srbija. Evo delatakve polemike povodom izvođenja Marša na Drinu u zgradi UN:

"Pitajte Bošnjake na šta njh asocira, pa onda da nastavimo priču o našim asocijacijama."

"A ja mogu da ih pitam i koliko je njih učestvovalo na strani austrijske vojske u Prvom svetskom ratu i ubijalo moje pretke na Ceru i Kolubari."

"Aleksandre, izvinjavam se što moram da vam kažem, ali neko vas je slagao da niste nacionalista. Od tog vašeg pitanja Bošnjacima do Mladićeve osvete' Turcima' samo je mali korak."


Vuku Jeremiću inače preti isključenje iz stranke, ali ne zbog ovakvih „aktivnosti“, već zbog toga što je odbio da vrati poslanički mandat. Dok pišemo ovaj tekst, još se ne zna da li mu je Demokratska stranka na čijem čelu više nije Jeremićev mentor Boris Tadić, dala ispisnicu.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG